Ingen åpen Giske-støtte – disse tre kan ta over som nestleder

Ingen av Arbeiderpartiets fylkesledere som TV 2 har snakket med vil uttrykke støtte til Trond Giske, men flere har gjort seg opp en mening om hvem som eventuelt kan ta over nestleder-vervet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag var det krisemøte i Arbeiderpartiets sentralstyre på Youngstorget i Oslo.

På pressekonferansen etterpå sa partileder Jonas Gahr Støre at han tror på varslerne. Støre fortalte også at det var han som rådet Giske til å tre tilbake som nestleder på ubestemt tid.

Partilederen opplever å få støtte fra sine nærmeste tillitsvalgte og sier han er opptatt av å behandle varslingssakene på en god måte, noe som innebærer at også Giske skal få anledning til å komme med sin versjon.

Sykmeldt i to nye uker

Det skal ikke være satt en frist for når sakene må være ferdig behandlet, men TV 2 er kjent med at flere i sentralstyret er utålmodige og ønsker fortgang i saksbehandlingen.

Flere håper at partiledelsen har landet på en konklusjon innen neste sentralstyremøte som finner sted 8. januar, men det er ikke sikkert det blir slik, ifølge TV2s kilder.

Onsdag kveld ble det kjent at Giske er sykmeldt i ytterligere to uker. Det kan forsinke prosessen med å hente inn tilsvar fra nestlederen. Ifølge TV 2s kilder bruker han nå tiden på å gjennomgå varslingene, for så å komme med sin versjon av saken.

Ingen åpen støtte

Onsdag har TV 2 vært i kontakt med 11 av de 19 fylkeslederne i Arbeiderpartiet. Vi har spurt om de tror at Trond Giske kan komme tilbake som nestleder.

  • To fylkesledere svarer nei.
  • Åtte vil ikke svare på spørsmålet fordi de mener at partiet må få tid til å behandle sakene på en god måte, men flere sier at de ser på en Giske-retur som usannsynlig.
  • Én fylkesleder ønsker ikke å kommentere saken overhodet.

Ni av de elleve fylkeslederne svarer ja på spørsmålet om de tror at Jonas Gahr Støre fortsatt vil være partileder etter landsmøtet i april 2019. To fylkesledere ønsker ikke å svare på spørsmålet.

Flere uttrykker at Støre gjorde en god figur på tirsdagens pressekonferanse og at de har tillit til ham som partileder.

Minst seks varsler

TV 2 har også forsøkt å komme i kontakt med flere av dem som betegnes som Giskes støttespillere i både partiet og fagbevegelsen, men ingen ønsker å kommentere saken rundt nestlederen.

Giske har ikke selv vært tilgjengelig for en kommentar onsdag. Han har ikke snakket med pressen siden 21. desember da han kom med en beklagelse på direktesendt TV. Giske sa også at han forventet det ville komme flere saker.

Han har imidlertid ytret seg på Facebook. Etter først å ha beklaget oppførselen sin, valgte han første nyttårsdag å gå til motangrep og si at flere av varslene mot ham er falske og grunnløse.

I løpet av jula har det kommet flere varsler mot nestlederen. TV 2 er kjent med at det foreligger minst seks varslingssaker mot ham.

Ifølge TV 2s kilder bruker han nå tiden på å gjennomgå varslingene, for så å komme med sin versjon av saken.

– Tre mulige arvtakere

Hvis sakene ender med at Trond Giske må gå av, er det flere mulige arvtakere til vervet som nestleder i Arbeiderpartiet.

Ordfører i Fredrik, Jon-Ivar Nygård
Ordfører i Fredrik, Jon-Ivar Nygård Foto: Junge, Heiko
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen. Foto: NTB Scanpix

Partiets vedtekter åpner for at det kan være én nestleder, noe som i så fall betyr at Hadia Tajik blir Jonas Gahr Støres eneste nestkommanderende – i hvert fall frem til landsmøtet i april 2019.

Byrådsleder i Bergen, Harald Schjeldrup.
Byrådsleder i Bergen, Harald Schjeldrup. Foto: NTB Scanpix

Hvis Ap velger en ny nestleder, er det særlig tre personer som trekkes frem blant tillitsvalgte i partiet: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård.