FORDEL: Tiril Sjåstad Christiansen (22) mener det er en stor fordel for henne å kunne trene i en løype med mange like elementer som OL-løypen i Sør-Korea.
FORDEL: Tiril Sjåstad Christiansen (22) mener det er en stor fordel for henne å kunne trene i en løype med mange like elementer som OL-løypen i Sør-Korea. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.

Sponsor har bygget OL-løype for kun tre norske utøvere: – Rettferdig

Tre norske utøvere kan dra store fordeler av en treningssamling med OL-kopi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av Norges medaljehåp i OL i februar - Tiril Sjåstad Christiansen, Marcus Kleveland og Øystein Bråten er denne uken samlet på Dombås.

For å trene i en slopestyle-løype som er veldig lik den de møter i Sør-Korea.

– Det er jo helt rått. Vi er sykt privilegerte som har en sponsor som varter opp med det her. Det er nok ganske mange utøvere som sitter og misunner oss nå, sier Tiril Sjåstad Christiansen til TV 2.

Dette er likt:

  • Den første railen
  • En høy og teknisk "step-up rail"
  • Det siste hoppet
  • Avstanden mellom hoppene

– Mange har spurt om å få være med

Men denne uken er løypen kun åpen for utøvere som er sponset av Red Bull. Det mener Sjåstad Christiansen må være greit i en OL-sesong.

– Ja, sånn er det. Jeg har hørt at det er mange som har spurt om å få lov til å være med og kjøre her, og jeg skjønner det veldig godt. Hadde en annen sponsor laget dette til utøverne sine hadde jeg selvfølgelig hatt lyst til å kjøre her selv, men andre sponsorer tar jo ikke med oss på sine treningssamlinger. Jeg syns det er rettferdig, for alle sponsorer kan jo gjøre det her. Man må kunne være litt egoistisk nå før OL, sier 22-åringen med et smil.

Også Marcus Kleveland mener det er litt ekstra konkurranse i OL-oppkjøringen.

– Det er kanskje litt urettferdig, men samtidig er det jo Red Bull som har betalt. Så da føler jeg at det er logisk at det kun er Red Bull-kjørere som får være her nå. Du har jo lyst til å ha en park der du kan kjøre uten at alle ser på deg hele tiden, sier 18-åringen - som har vokst opp 100 meter unna slopestyle-løypen på Dombås.

– Å ha en sånn park her hjemme er jo helt sjukt. Det første hoppet er ikke like stort som det skal være i OL, men det er perfekt til å lære seg nye triks. Det største er veldig likt som det vi får i OL. Så vi får kjent litt på det, understreker han.

Åpner for alle neste uke

Men det er også muligheter for andre utøvere som vil prøve "OL-løypen".

TV 2 har vært i kontakt med landslagtrener i snowboard, Per Iver Grimsrud, som forteller at hans utøvere er velkommen til å kjøre på Dombås neste uke - etter at treningssamlingen til Red Bull er avsluttet.

Mange av de OL-aktuelle snowboarderne skal uansett kjøre konkurranser i utlandet, eller trene andre steder i verden. Men ifølge Grimsrud skal Mons Røisland reise til Dombås for å trene i parken på Dombås neste uke.

Da er det skisenteret på Dombås som står for prepping, og vedlikehold.

– Det blir jo åpent for alle. Så nå har vi noen dager der vi tester ut, og får kjøre løypen først. Uten dette hadde vi ikke hatt noe som lignet det vi får se i Sør-Korea, så det er veldig kult at det legges til rette for oss. Så får vi håpe at det hjelper. Jeg tror det, sier Øystein Bråten til TV 2.

– Hvor stor fordel kan det gi deg i OL å trene her nå?

– Det gir jo selvfølgelig en fordel å prøve railene i denne løypen. Gode hopp og rails finner du over alt i verden, men det er digg at det ligger fire timer unna der jeg bor. Man spisser jo konkurransen litt inn mot OL, innrømmer 22-åringen fra Ål - som vant X Games-gull både i Aspen og på Hafjell forrige sesong.

Sjåstad Christiansen på vei mot OL-billett

Han har allerede blitt tatt ut til sitt andre OL, og gleder seg stort.

– I Sostji endte jeg på 10. plass og var veldig fornøyd med det, men nå er jeg jo en mye bedre kjører. Så selvfølgelig har jeg lyst til å reise hjem fra Sør-Korea med en OL-medalje, understreker han.

OL-løypen i Sør-Korea blir ifølge Bråten og Sjåstad Christiansen mer teknisk enn den de fikk servert i Sotsji, og en løype begge liker godt.

– Jeg digget løypen da vi var der nede på prøve-OL, og jeg tror det er en løype folk blir fornøyd med. Siden jeg har fått kjørt så lite ski i år er jeg veldig glad for å kunne trene i en løype som er direkte rettet inn mot OL, sier Sjåstad Christiansen.

Etter å ha vært ute med skade store deler av sesongen slo hun tilbake med en tredjeplass på lille julaften - i sin første konkurranse siden september.

Nå ser det lyst ut med tanke på å sikre seg en OL-billett, dersom kneet holder.

– Planen er å kjøre konkurranse neste helg, i Snowmass i USA. Så spørs det litt hvordan det går der, om jeg kjører den siste i Mammoth uken etter. Den vil jeg helst slippe å kjøre, for der er det alltid mye vind og dårlig vær. Også kommer jeg til å kjøre X Games i Aspen, hvis jeg får invitasjon. Kneet kjennes bra, så det er god trening frem mot OL å kjøre konkurranser, avslutter Geilo-jenta.