PARTI I MOTVIND: Arbeiderpartiet opplever vanskelige dager etter å ha mottatt flere varsler mot Trond Giske.
PARTI I MOTVIND: Arbeiderpartiet opplever vanskelige dager etter å ha mottatt flere varsler mot Trond Giske. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Dette vet vi om varslene mot Giske

I kjølvannet av MeToo-kampanjen har Arbeiderpartiet mottatt flere varsler mot Trond Giske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 presiserer: «I en tidligere versjon av denne saken, har ikke Trond Giske fått tilstrekkelig anledning til samtidig imøtegåelse. TV 2 beklager dette. Giske avviser påstandene om seksuell trakassering.»

Arbeiderpartiet er for tiden i hardt vær. Et skuffende stortingsvalg er etterfulgt av interne varslinger og anklager mot nestleder Trond Giske, som har ført til at den tidligere statsråden er «fritatt» fra sitt verv på ubestemt tid.

Ap har vært ordknappe om selve innholdet i varslene, og partileder Jonas Gahr Støre har uttalt at han ikke vil kommentere sakene.

Tar avstand fra Giskes ordbruk

Den 1. januar skrev Giske selv på sin Facebook-side at «det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider».

– Disse har vært systematisk vært lekket til mediene. Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier, skriver Giske.

Under en pressekonferanse tirsdag ble Støre konfrontert med Giskes Facebook-innlegg.

– Jeg tar avstand fra den ordbruken, og vil understreke at ingen av de varslene som har kommet inn til meg er falske, svarte Støre.

Giske beklaget og bestridde

Kommunikasjonen ut fra Arbeiderpartiet kaster lite lys over innholdet i varslingssakene. Støre vil ikke kommentere antallet varslingssaker mot Giske, men etter det TV 2 erfarer er det snakk om minst seks formelle varsler.

Det innebærer minst fire varsler som Ap mottok før jul, og to varsler som partiet mottok i løpet av julen. Giske ble konfrontert med varslene første gang 21. desember, som var dagen før han ble sykmeldt.

– Jeg har uttrykt en dyp beklagelse for at jeg gjennom min atferd har påført andre mennesker ubehag og problemer. Det gjør meg vondt å høre tilbakemeldinger fra de som har opplevd dette. Alle som varsler skal få en god og riktig behandling, skrev Giske.

Samtidig benyttet han anledningen til å bestride noen av påstandene som kom frem.

– Ble pågående og intens

Nordlys skrev 22. desember om en tidligere AUF-er som leverte inn et varsel den 20. desember. Kvinnen, som er fra Troms, varslet om to episoder fra tiden Giske var kulturminister, mens hun selv var politiker for Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF.

Avisen skriver at den første episoden skjedde da kvinnen var 18 år gammel, under et nachspiel med en rekke AUF-ere. Giske dukket først opp på et utested, før han med videre til nachspielet, hvor han ba kvinnen være med ham hjem for hente mer alkohol.

Ifølge varselet, som Nordlys fikk tilgang til, ble kvinnen med Giske opp i leiligheten hans for å hjelpe til.

– Han la armene rundt meg og begynte å kysse meg. Han ble svært pågående og intens. Han strøk meg over ryggen under skjorta. Jeg husker at jeg ble redd, sier kvinnen til avisen.

Hun låste seg inne på do og ringte en annen AUF-er etter hjelp.

– Jeg sa at hun måtte komme og hente meg hvis ikke jeg kom dit snart. Jeg avviste gjentatte forsøk på kyssing ved å trekke meg unna, sier kvinnen.

Hendelser fra flere år tilbake

Et år senere var Giske i Tromsø for å snakke foran unge tillitsvalgte i partiet. På kvelden begynte den daværende kulturministeren å sende tekstmeldinger til kvinnen. Da Giske møtte beruset opp på et utested der kvinnen befant seg, geleidet hun ham mot hotellet hans.

– Jeg følte et ansvar for at det ikke skulle bli en politisk skandale at statsråden var full på et utested for 18-åringer. På hotellrommet forsøkte han på nytt å kysse meg, jeg trakk meg unna og forlot, sier kvinnen.

Når det gjelder de resterende varslene, skal de etter det TV 2 erfarer være fra noen år tilbake.

Den siste tiden har mediene også omtalt andre hendelser som involverer Giske, men som ikke er en del av de formelle varslene. Blant annet ble Jonas Gahr Støre nylig gjort oppmerksom på en hendelse som skjedde i 2012, der Trond Giske skal ha gitt uønsket oppmerksomhet til en da 21 år gammel kvinne. Ifølge VG var det kvinnens far som nylig varslet Ap-lederen om dette.

I 2011 ble Giske kalt inn til et møte med daværende partisekretær Raymond Johansen, for å diskutere sms'er Giske hadde sendt til en da 19 år gammel AUf-er etter en festmiddag.