VARMER SEG: En mann på gata i Washington DC ligger på en varm damprist for å varme seg i den bitende kulda.
VARMER SEG: En mann på gata i Washington DC ligger på en varm damprist for å varme seg i den bitende kulda. Foto: Mark Wilson/AFP

Minst 16 døde etter sprengkulden i USA

Uvanlig sprengkulde har rammet store deler av USA. Minst 16 personer er døde, og kulden vil fortsette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 16 dødsfall knyttes til den ekstreme vinterkulda i store deler av USA.

I mange deler av landet er det mye kaldere enn normalt, og i Tallahasse i Florida har det falt snø for første gang på 28 år.

Det er blitt målt minus 28 grader celsius i delstaten Indiana, og i sørstaten Alabama er det blitt registrert 13 minusgrader.

To hjemløse menn er funnet døde i Houston i Texas, opplyste politiet onsdag. Den antatte dødsårsaken er kulde.

En 45 år gammel kvinne i Mississippi døde tirsdag på sykehus etter å ha blitt funnet livløs ved sin egen bolig. Og en 96 år gammel kvinne i Detroit har trolig også omkommet som følge av kulda.

Tidligere er minst tolv andre dødsfall også blitt knyttet til sprengkulda i USA.

Hjelper hjemløse

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har et herberge for hjemløse i Florida delt ut propan for oppvarming og ekstra pledd for å bidra i den bitende kulda.

Ifølge AP ble en hjemløs mann i Ohio i Indiana reddet like før han sto i fare for å fryse ihjel tirsdag. Mannen hadde gjemt seg på en større båt som sto på Ohio River. Da ansatte på båten oppdaget mannen, ringte de nødnummeret som rykket ut.

Ifølge New Albany Fire ble den hjemløse mannen behandlet for «ekstrem kulde».

Eksplosivt lavtrykk

Meteorologene i National Weather Service melder at kuldebølge som dekker et område fra Sør-Texas til Canada i nord og fra Montana i vest til New England i øst vil fortsette hele uka.

The National Weather Service varsler et «bomb cyclone» som vil si at et lavtrykk danner seg så hurtig at det blir en eksplosiv kuldeeffekt. Det kan bli vind opp i orkan styrke, og store nedbørsmengder over store deler av USA.

Meteorologene advarer folk mot nedkjøling og farlige kjøreforhold.

Haier fryser til døde

Det er så kaldt at haier og havskilpadder har blitt funnet funnet frosset i hjel på strender ved Cape Cod i Florida. Ifølge Atlantic White Shark Conservancy går de i sjokk i det kalde vannet, og dør.

Døde haier hentes og undersøkes av forskere som oppfordrer folk til å melde fra hvis de finner døde sjødyr på strendene. Foto: Atlantic white shark conservancy
Døde haier hentes og undersøkes av forskere som oppfordrer folk til å melde fra hvis de finner døde sjødyr på strendene. Foto: Atlantic white shark conservancy

Det meldes også om minusgrader i flere av sørstatene, og store deler av Lousiana, Mississippi og Alabama er omfattet. I den sistnevnte delstaten er det målt minus 13 ved Cullman og minus 7 i Mobile.

Snø i sør

Byen Savannah i Georgia på østkysten, har vanligvis en gjennomsnittstemperatur på 16 grader i januar, og har ikke sett snø siden 2010. Men nå vil det trolig falle flere centimeter snø her.

I Indianas hovedstad Indianapolis ble det målt minus 24 grader.

– Temperaturen er ekstrem, men vi har sett det kaldere, sier meteorologen Joseph Nield i byen. Han viser til kulderekorden på minus 38 som ble satt i 1994.

Niagarafossen som ligger på grensen mellom USA og Canada er delvis frosset i sprengkulden. The Canadian Press via AP)
Niagarafossen som ligger på grensen mellom USA og Canada er delvis frosset i sprengkulden. The Canadian Press via AP) Foto: Aaron Lynett

Amerikanerne bes forberede seg på kulden. De advarer også mot strømbrudd på grunn av store snømengder og glatte veier. Det er opprettet varmestuer for hjemløse, og det sendes ut informasjon om tegn på nedkjøling.