Wenches favoritt:

Eltefritt grytebrød

Grovt brød inneholder kostfiber - godt for fordøyelsen og kroppen! Wenches eltefrie grytebrød metter lenge og smaker utrolig godt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Deigen kan lages morgen eller kveld, den trenger 8-10 timers heving før brødene stekes. Den passer til en gryte på ca. 22 cm i diameter. Dette er en grunnoppskrift - så du kan prøv deg fram ved å tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet, emaljert gryte med lokk. Smør gryten med litt olje i bunnen før den varmes opp, da er du sikker på at brødet ikke fester seg i bunnen.

Ingredienser:

400 g hvetemel eller speltmel

300 grovt hvetemel eller speltmel

1 dl havregryn

1 dl linfrø

1 ts salt

1/3 ts tørrgjær

7 dl kaldt vann

Fremgangsmåte:

Bland sammen alt det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en smidig, klissete deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett til heving i 8-10 timer på kjøkkenbenken.

Når deigen er ferdig hevet bruker du en bakespatel/slikkepott til å "brette" kanten inn mot midten i bakebollen et par ganger. La brødet heve videre i bakebollen, mens du setter gryten med lokket en i kald stekeovn på nederste rille og varmes opp til 250 grader.

Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Fordel deigen i gryten, legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Senk temperaturen til 230 grader og stek brødet i 45-50 min. Ta av lokket de siste 10 min. Bank på brødet etter steking - du vil høre en hul lyd når det er ferdigstekt.

Hvelv brødet over på en rist. Det er kanskje fristende å skjære i brødet med en gang, MEN man må la det hvile minst 30 min før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring.

Oppskrift rugbrød

En enkel oppskrift på smakfulle rugbrød. Denne utgjør 2 brød.

600 g grovt rugmel

200 g hvetemel

100 g havregryn

11/2 dl solsikkekjerner

1 dl linfrø

1 dl havrekli

2 ts salt

50 g gjær (langtidsheving med lite gjær, se tips)

7 dl vann

2 dl skummet kultur melk (kan erstattes med vann for melkefri)

3 ss rapsolje (gjenre den til baking)

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre (bruker du tørrgjær blander du det sammen med det tørre). Løs opp gjæren i vann, skummet kultur melk og rapsolje. Melkeblandingen skal være ca. 38 grader. Elt deigen i en kjøkkenmaskin ca 10 minutter. Deigen skal ha en klissete konsistens. La den heve i ca. 30 minutter.

Fordel deigen i to smurte brødformer. Dekk til og la brødene heve på et lunt sted i ca en time - gjerne lenger.

Forvarm ovn til 180 grader og stek brødene i ca. 45 minutter.

Ta brødene ut og la dem hvile 5 minutter i formene. Øk temperaturen i stekeovnen til 250 grader. Når brødene har fått hvile noen minutter tar du dem ut av formene og stek de i ca 10 minutter ved 250 grader - til skorpen blir sprø rundt hele brødet. Avkjøl på rist.