SONOS: Ifølge selskapet har både Sonos og Bose sine høyttalere risiko for å bli hacket.
SONOS: Ifølge selskapet har både Sonos og Bose sine høyttalere risiko for å bli hacket. Foto: Åserud, Lise/SCANPIX

Ny rapport: Smart-
høyttalere kan hackes

Et IT-sikkerhetsselskap har avdekket et sikkerhetshull i høyttalere fra Sonos og Bose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det globale IT-selskapet Trend Micro, som jobber med sikkerhetsløsninger på nett, har nylig avdekket en ubehagelig nyhet om smarthøyttalere.

I en fersk rapport skriver selskapet at høyttalere fra Sonos og Bose har sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å «ta over» høyttalerne.

– Sonos og Bose sine smarthøyttalere er svært populære i Skandinavia, sier kommunikasjonssjef i Trend Micros Norge, Karianne Myrvold til TV 2.

– Mange av disse er åpne enheter eller har standard passord som er enkle for kriminelle å finne ut av, sier hun.

Ifølge rapporten er det modellene Bose Soundtouch, Sonos Play:1 og Sonos One som er utsatt for hackingen. Sonos One kan man koble til stemmestyringssystemet Alexa, som er lansert via Amazon i noen land. I verste fall kan hackere få systemet til å prate med seg selv og gi kommandoer, ifølge Trend Micro.

– Får man tilgang kan man kommandere enheten til å utføre ting, forklarer Myrvold.

Kan styre andre produkter

Hackemetoden kan gjøre det mulig å få tilgang til og kommandere andre smartenheter i et hjem, som for eksempel smart-tver, smartlåser og overvåkingskameraer.

ADVARER: Karianne Myrvold i IT-selskapet Trend Micro advarer mot hacking av smartenheter. FOTO: Trend Micro
ADVARER: Karianne Myrvold i IT-selskapet Trend Micro advarer mot hacking av smartenheter. FOTO: Trend Micro

– Konsekvensen kan jo være fra det rent humoristiske, hvor noen slår av og på et smartlys i hjemmet ditt, sier Myrvold.

– Men man kan jo se for seg scenarioer hvor hackere kommanderer smartlåser i en bolig til å åpne seg. Da begynner det å bli farlig, fortsetter hun.

Produkter som kobles til internett blir stadig mer populært, og også Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har advart mot risikoen for hacking.

– Hvis tingene kan styres av deg over internett, er det fullt mulig for hackere å få kontroll over disse via internett, har sikkerhetsekspert Per Thorsheim tidligere forklart til TV 2.

Trend Micro har informert både Sonos og Bose om funnene. Sonos skal ha tettet sikkerhetshullet, mens Bose ikke har svart på selskapets henvendelse.

– Endre passord!

Trend Micro anbefaler alle med smartenheter i hjemmet, enten det er høyttalere eller andre ting, å ta nødvendige forhåndsregler.

Et av rådene er å endre standardpassordet som kan følge med enheter, til et mer komplekst og unikt passord. Dette gjelder særlig bredbånsrutere.

– Standardpassordet som ofte er på slike enheter er enkelt for kriminelle å finne ut av. Mange nordmenn kobler nok bare opp for eksempel en ruter uten å tenke på risikoen som kan være der, sier Myrvold.

IT-selskapet oppfordrer også til å holde enhetene oppdatert med siste programvare for å unngå å bli rammet av eventuelle sikkerhetsglipper i eldre versjoner.

– Til sist oppfordrer vi også alle til å være kritisk til all info de mottar, særlig fra ukjente mottakere via internett. Det er et råd som man alltid bør ha med seg, sier hun.