Tour de Ski-sprint avlyst etter grisevær

Ingvild Flugstad Østberg nesten truffet av reklamegjenstand. Nå er sprinten avlyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tour de Ski-arrangøren bekrefter at resten av onsdagens konkurranser er avlyst etter det voldsomme ruskeværet i Oberstdorf.

I vind, regn, lyn og torden ble kvinnenes sprint-prologen avviklet som planlagt til tross for snakk om utsettelse.

– Holdt på å blåse bort
Flere reklameskilt ble revet bort av vinden etter prologen startet og en stor oppblåsbar reklamegjenstand løsnet også fra festene. Uværet preget løperne, men de aller beste norske kvinne tok seg likevel greit videre.

Tour de Ski-leder Ingvild Flugstad Østberg ristet på hodet da hun kom i mål. Det blåste voldsomt opp da hun tok fatt på sin runde og like før hun startet blåste den store, oppblåsbare reklamegjenstanden forbi rett foran øynene hennes.

– Jeg er glad jeg slapp den reklameplakaten som kom rett før jeg skulle gå ut. Det var nok jævlig for alle, men jeg måtte le litt da jeg gikk til start. Jeg blåste ut av løypen. Det er noe av det merkeligste jeg har gjort. Det var ikke trygt. Jeg er glad jeg berget meg videre, for jeg følte det ikke gikk fremover. Jeg hørte det tordnet før jeg gikk. Trær og reklameplakater kom. Det er utrolig kjedelig ikke å få gått skirenn, sier Østberg til TV 2.

Like før herrenes prolog-start kom beskjeden fra Det internasjonale skiforbundets (FIS) Sandra Spitz som at resten av konkurransene er avlyst.

– Det er første gang jeg har opplevd at skirenn har blitt avlyst på grunn av vind. Den eneste avlysningen jeg har vært med på har skyldtes kulde. Dette er unikt i så henseende. Det var vind eller forsvinn. Østberg fikk en skikkelig vindkule. Hun klarte nesten ikke å holde stavene, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Torsdag er det duket for fellesstart for både kvinner og menn i Oberstdorf dersom været tillater det.

– Alle muligheter er på bordet med tanke på morgendagen. Dette inkluderer muligheten for å endre formatet (sprint eller distanse) og starttider. En endelig avgjørelse kommer i løpet av de neste timene, skriver FIS i en pressemelding.

Se video fra prologen i videovinduet øverst på siden! (med tillatelse fra NRK Sport)

BLÅSTE FØR START: Målseglet i Oberstdorf måtte fjernes før start på grunn av den kraftige vinden.
BLÅSTE FØR START: Målseglet i Oberstdorf måtte fjernes før start på grunn av den kraftige vinden.

Falla var raskest
Østberg endte på 22. plass, mens Maiken Caspersen Falla leverte den beste prologtiden. Mari Eide klokket inn til fjerdeplass, mens Heidi Weng ble nummer åtte.

Silje Øyre Slind og Tiril Udnes Weng havnet også blant de 30 beste.

– Det er mye vind som dere merker. Det er spesielt når vi i tillegg har mye regn. Det ble litt tidsforskjeller om du gikk i de verste vindkastene. Det er en utendørsidrett, så vi må regne med at det kan være sånn, sa landslagstrener Roar Hjelmeset til TV 2 før beskjeden om avlysningen var kommet.