Tettstedet Drag i Tysfjord kommune hvor Arran lulesamiske senter ligger helt ytterste på odden mot havet. Tettstedet, med sitt lulesamiske miljø, er tett knyttet til den omfattende overgrepssaken.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Tettstedet Drag i Tysfjord kommune hvor Arran lulesamiske senter ligger helt ytterste på odden mot havet. Tettstedet, med sitt lulesamiske miljø, er tett knyttet til den omfattende overgrepssaken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tiltalt for seksuelt misbruk av psykisk utviklingshemmet kvinne

I dag starter den andre «Tysfjord-saken» i Ofoten tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i 50-årene skal ifølge tiltalen ha utnyttet en kvinnes psykiske utviklingshemming for å skaffe seg seksuell omgang.

Det er satt av seks dager til behandling av saken.

Mannen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 193 annet ledd. Strafferammen er seks års fengsel.

Forgrep seg over flere år

Overgrepene skal ha skjedd gjentatte ganger mellom 2008 og 2011, og politiet startet etterforsking allerede i 2012.

Politiet har i et intervju med Avisa Nordland innrømmet at etterforskingen har tatt for lang tid.

– Det har tatt fryktelig lang tid. Det er mange omstendigheter som har gjort at det har tatt så lang tid, sier politiadvokat Siv Remen til avisa.

Saken er den andre av flere rettsoppgjør etter det store sakskomplekset som begynte da elleve kvinner og menn fra Tysfjord i juni 2016 delte sine overgrepshistorier i VG.

Omfattende sakskompleks

Siden den gang har et utall overgrepssaker kommet fram i lyset. Politiet har så langt etterforsket 151 seksuelle overgrepssaker og tatt ut ti tiltaler. Det er registrert 82 fornærmede og 92 mistenkte. Det yngste barnet var bare fire år gammelt da overgrepene startet. De mistenktes alder strekker seg fra 10 til 80 år.

Enkelte av sakene strekker seg helt tilbake til 1953. Den siste saken er imidlertid fra august i år. Noen av de mistenkte er også registrert som fornærmet i noen av de andre overgrepssakene.

Den første Tysfjord-saken ble avgjort før jul. En mann i 40-årene fra Tysfjord ble i Salten tingrett dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot fem kvinner. Mannen vil anke dommen.