SNAKKET OM RUSSISK HACKING: I vinbaren The Kensington Wine Rooms i Notting Hill-området i London møtte den australske diplomaten Alexander Downer Trump-rådgiveren George Papadopoulos.
SNAKKET OM RUSSISK HACKING: I vinbaren The Kensington Wine Rooms i Notting Hill-området i London møtte den australske diplomaten Alexander Downer Trump-rådgiveren George Papadopoulos. Foto: Google Street View

Bar-samtale i London kan ha utløst FBIs etterforskning av Trumps Russland-forbindelser

Trump-rådgiver møtte en australsk diplomat i Notting Hill i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan ha vært den australske diplomaten Alexander Downer som førte FBI på sporet av russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, ifølge New York Times og Sydney Morning Herald.

Landets toppdiplomat i Storbritannia møtte Donald Trumps kampanjerådgiver George Papadopoulos på en vinbar i London i mai 2016.

Under møtet skal Trump-rådgiveren ha betrodd diplomaten, som er Australias tidligere utenriksminister, at russerne hadde hackede eposter som kunne skade Hillary Clinton.

Ifølge Sydney Morning Herald skal Downer ikke ha sendt melding umiddelbart til Canberra, trolig fordi han ikke tok den 28 år gamle rådgiverens eksplosive påstander alvorlig.

Men etter at nesten 20.000 eposter fra personer i Demokratenes sentralstyre (DNC) ble stjålet og publisert av Wikileaks i slutten av juli 2016, skal australske myndigheter ha delt de svært sensitive opplysningene med USA.

Australias USA-ambassadør Joe Hockey skal ha vært personlig involvert i håndteringen av Downers Trump-avsløringer med FBI, skriver den australske avisen.

Allerede i juli 2016 mente amerikansk etterretning med «stor grad av sikkerhet» at Russland sto bak lekkasjen av demokratenes eposter. Clinton-kampanjen hevdet at russisk etterretning trakk i trådene, og forsøkte å påvirke valgkampen.

Kunne sverte Clinton

I oktober 2017 innrømmet Papadopoulos å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Ifølge offentliggjorte rettsdokumenter fikk den tidligere Trump-rådgiveren i april 2016 vite av en russisk professor med nære bånd til Kreml, at russiske myndigheter hadde «tusenvis av eposter» som kunne brukes til å sverte Hillary Clinton.

Papodopolous hevdet først at dette møtet var uten betydning, men har innrømmet at han løy til FBI om samtalen. Trump-rådgiveren visste at den russiske professoren hadde «betydelig kontakt» med russiske regjeringskretser. Papadopoulos fikk med andre ord vite om russernes hacking før DNC var klar over omfanget av hackingen.

New York Times siterer offisielle tjenestemenn om hva som ble sagt under møtet på The Kensington Wine Rooms i det fasjonable Notting Hill-distriktet, og de fire tidligere og nåværende tjenestemennene kjenner ifølge avisen til Australias rolle i saken.

Toppdiplomaten Alexander Downer er tidligere australsk utenriksminister.
Toppdiplomaten Alexander Downer er tidligere australsk utenriksminister. Foto: Alastair Grant/AP/NTB scanpix

Papadopoulos har tidligere kjent seg skyldig i falsk forklaring i spesialetterforsker Robert Muellers gransking av Trump-kampanjens bånd til Russland. I oktober var Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates de første som ble siktet i kjølvannet av etterforskningen av Trump-teamets forbindelser til Russland.

I mars 2017 fortalte daværende FBI-sjef James Comey under en høring om Russlands aktive tiltak mot presidentvalget i USA at det ble innledet etterforskning samme måned som Trump oppfordret Russland til å hacke Hillary Clintons epost.

Etterforskningen av kontakten mellom flere av Trumps nære medarbeidere og russisk etterretning og myndigheter i tiden før presidentvalget, var ifølge Comey del av en bredere etterforskning av Russlands forsøk på å påvirke valgutfallet i USA.

Påstander om at det var en rapport fra et forskningsfirma betalt av Hillary Clintons valgapparat som utløste FBIs etterforskning, imøtegås i et leserinnlegg i New York Times.

Grunnleggerne av det politiske forskningsfirmaet Fusion GPS krever i leserinnlegget at deres omfattende vitnemål for Kongressen offentliggjøres.

– Vi tror ikke at Steele-rapporten utløste FBIs etterforskning, skriver Glenn R. Simpson og Peter Fritsch.

I rapporten fra den tidligere MI6-agenten Christopher Steele fremkom det påstander om at Trump kan knyttes til både korrupsjon og omgang med prostituerte. Blant annet skal russisk etterretning sitte på videoopptak av Trump sammen med russiske prostituerte på et hotellrom i Moskva.

Trump raste da rapporten ble publisert, og kalte det «falske nyheter laget av syke mennesker».