Full splittelse i Ap-ledelsen

Jonas Gahr Støre fremstod med ny selvtillit etter det ekstraordinære sentralstyremøtet om Giske-saken. Det til tross for at møtet avdekket at ledertrioen virkelig spriker i alle retninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdagens krisemøte i Arbeiderpartiet var vellykket for Jonas Gahr Støre. Han fikk forankret håndteringen av varslingssaken, og han fikk sentralstyrets tilslutning til at det er han som skal konkludere på sentralstyrets vegne.

Støre slo fast at han trodde på varslerne. Han avviste Giskes antydninger om at enkelte varsler er falske. Han sa at han alene skulle konkludere og dermed i realiteten avgjøre om Giske kan komme tilbake som nestleder. Kilder jeg snakker med sier at flere av varslerne for første gang opplever at partilederen er på deres side og tror på deres historie.

Men det samme sentralstyremøtet åpenbarte på en nesten bisarr måte det som har vært en langvarig splittelse innad i Arbeiderpartiets toppledelse. De tenker ulikt. De trekker i ulike retninger. De er uenige om strategi. De samarbeider svært dårlig. Og i denne varslersaken har de helt ulike roller:

  • Den ene nestlederen er i praksis suspendert etter varsler om blant annet seksuell trakassering.
  • Partiets leder håndterer varslingssakene.
  • Den andre nestlederen representerer flere av varslerne. Hadia Tajik trosset Støre i tirsdagens sentralstyremøte. Mot partilederens vilje leste hun høyt fra to av varslene for å understreke alvoret, uten at Giske kunne forsvare seg.
  • Og som om det ikke var nok: Partisekretær Kjersti Stenseng har slitt med manglende tillit fra flere av kvinnene som har varslet. Det er hun som egentlig skulle ledet håndteringen av varslene, nå er hun med og behandler dem under Støres ledelse.

Jonas Gahr Støre har en formidabel jobb foran seg. Uansett om han til slutt velger å la Giske fortsette som nestleder eller om han ber Giske trekke seg, så kan det ende med full indre splittelse.

Alt avhenger av Støres lederskap. Han skal håndtere varslene på en måte som oppfattes som real og rettferdig i hele partiet. Alle må behandles skikkelig og rettferdig måte, også Trond Giske.

Etter tirsdagens møte sa Støre at det er en teoretisk mulighet for at Giske kan komme tilbake som nestleder. Verken mer eller mindre. Han slo fast at han trodde på varslerne og avviste at de var falske. Det er dermed vanskelig å se for seg at Støre om noen dager eller uker skal kalle inn til ny pressekonferanse og si at han har full tillit til Giske og ønske ham velkommen tilbake som nestleder.

Men Giske er en fighter. Han har åpenbart ikke tenkt å gi seg. Han har kjempet seg frem til toppen av Arbeiderpartiet gjennom motvind og maktkamper gjennom flere tiår. Han er valgt som nestleder av Aps landsmøte, og i ytterste konsekvens er det kun et landsmøte som kan avsette ham eller la være å gjenvelge ham. Han er en formidabel maktpolitiker med et enormt nettverk. Hvis Støre sier han ikke har tillit til ham, er det ikke sikkert at Giske trekker seg. I ytterste konsekvens kan han kjøre løpet helt frem til landsmøtesalen, hvis han føler at han har støtte i partiet.

P.S. Aps landsmøte har 300 delegater. Giske trenger kun støtte fra 151 av dem for å fortsette som nestleder.