arne strand om ap-striden:

– En klarere avsettelse har jeg aldri hørt i mitt liv

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sa tirsdag at det «ikke kan utelukkes» at Trond Giske kan fortsette som nestleder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-lederen møtte pressen tirsdag ettermiddag etter et fire timer langt sentralstyremøte der medlemmene fikk en gjennomgang av håndteringen av varslersakene mot Trond Giske.

Støre var nøye med å understreke at Giske er fritatt fra vervet som nestleder inntil videre og at sakene ikke er ferdig behandlet. Men på spørsmål om Giske kan fortsette som nestleder etter dette, svarte han:

– Jeg mener det teoretisk sett ikke kan utelukkes.

Hvor lenge Giske kan være fritatt fra vervet, kunne Støre ikke si noe om.

– Ubestemt tid kan være fram til landsmøtet i 2019, sa Støre.

– Offentlig avsettelse

Dagsavisens redaktør Arne Strand mener Støres triumf er at han fikk med seg et enstemmig sentralstyre på forslaget om at Giske ikke skal være nestleder så lenge saken er under behandling.

– Og så sier han at det bare er en teoretisk mulighet for at Giske kan komme tilbake som nestleder i Arbeiderpartiet. En klarere avsettelse offentlig har aldri jeg hørt i mitt liv, uttalte Strand til Nyhetskanalen etter Støres orientering.

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud ser heller ikke for seg at Giske kommer tilbake som nestleder.

– Om denne saken ender med at Støre står på en ny pressekonferanse og sier at han har full tillit til Trond Giske og ønsker ham velkommen som nestleder etter denne seansen, så blir jeg meget overrasket, sier Eriksrud, og legger til:

– Når det er sagt, så er Giske en fighter. Han har kjempet seg opp og fram i norsk politikk gjennom flere tiår – i motvind – så han kommer nok ikke til å gi seg. Det ga han tydelig signal om for kort tid siden, så denne saken er ikke nødvendigvis løst ved at Støre konkluderer.

Tror på varslerne

Eriksruds vurdering av pressekonferansen er at Støre tok initiativet tilbake og slo fast at det er han som er sjefen og vurderer varslene som er kommet.

– Det er han som avgjør om Giske kommer tilbake som nestleder eller ikke. Støre var også helt tydelig på at ingen av varslene han har lest er falske, slik Giske påsto i en Facebook-post, sier Eriksrud.

Giske skrev at det er kommet «flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider».

Støre understreket selv under pressekonferansen at han tar avstand fra Giskes ordbruk.