Kontroversielt offsidemål hjalp Tottenham til seier

– Hva i alle dager er det assistentdommer driver med? uttalte TV 2s kommentator da Spurs tok ledelsen mot Swansea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag i vinduet øverst!

Swansea-Tottenham 0-2

Tottenham vant 2-0 borte mot Swansea tirsdag, etter en tidlig scoring av Fernando Llorente og en sen av Dele Alli.

Ledermålet til Llorente var av det svært omdiskuterte slaget, da det var soleklar offside på den tidligere Swansea-spissen.

I sosiale medier var fotballfolk i harnisk, og blant annet Arsenal-legenden Ian Wright tok til Instagram for å vise sin misnøye.

– Hvordan i h****** kan han ikke se at det er offside? #enjobb, skrev den tidligere storscoreren.

How the hell can he not see that this is offside🤔. #onejob

Et innlegg delt av Ian Wright (@wrightyofficial)

Spurs var også heldige da midtstopper Davinson Sanchez ikke fikk sitt andre gule kort på stillingen 1-0, før Dele Alli avgjorde med oppgjørets siste scoring i et grusomt vær minuttet før slutt.

– Assistentdommeren har unnskyldt seg. Jeg gjør også feil. Det er del av spillet. Og Tottenhams manager gjorde en fornuftig avgjørelse da han byttet ut midtstopperen sin. Alle vet hvorfor, sa en reflektert Swansea-manager Carlos Carvalhal etter kampslutt.

Med seier i Wales tok Mauricio Pochettinos lag sin tredje strake seier i Premier League, og gikk igjen forbi erkerivalene Arsenal på tabellen.

– Det koster mer enn folk tror å spille 90 minutter på en sånn bane som det der, men de får de tre poengene. Det er alt som betyr noe, sa Brede Hangeland i TV 2s Premier League-studio etter kampslutt.

Offside ble aldri dømt - «Løvenes konge» med sitt første
I sykdomsfraværet til storscorer Harry Kane, fikk Fernando Llorente starte for første gang i Tottenham-drakt i Premier League-sammenheng, og allerede etter elleve minutter scoret spanjolen i sidelengsregnet i Swansea.

Et lekkert frispark fra Christian Eriksen fra venstresiden fant veien til hodet til «Løvenes konge», som stanget 1-0 i nettet fra kloss hold. Reprisene viste dog altså at den tidligere Swansea-spissen befant seg i soleklar offside.

– Selvfølgelig er det Fernando Llorente, men det er jo en klar offside, er det ikke det? Det ser soleklart ut. Hva i alle dager er det assistentdommer driver med? Det ser ut som om han er en meter innafor, sa kommentator Stamsø Møller da han fikk reprisene rullende.

Hangeland: – En merkelig svak avgjørelse
Det var ingen tvil om at dommerteamet hadde tabbet seg ut, og i TV 2-studio i pausen var tidligere Premier League-stopper Brede Hangeland skuffet over avgjørelsen.

– Det er en merkelig svak avgjørelse. Han har full utsikt, og det er klokkeklar offside. De er vant til å se «inches and centimeters» på disse situasjonene, men her er det snakk om meter. Forsvarsspillerne har ikke noe annet valg enn å stå på linje og stole på at linjedommeren gjør jobben sin. Her ble de sviktet av dommerteamet, og den er blytung å slippe inn for Swansea når de ligger der de ligger, sa TV 2s Premier League-ekspert.

Første start for sin nye klubb på sin gamle hjemmebane
Scoringen var Llorentes første for Tottenham i Premier League for hodespesialisten. Også seks av hans siste åtte i Swansea-drakt kom med hodet. Forrige sesongs dødballfot i Swansea i form av Gylfi Sigurdsson er nå blitt byttet ut med en annen vi fra Norden kjenner godt i Christian Eriksens, og Hangelands ekspertkollega i studio var ikke overrasket over Llorentes ledermål.

– Han er fryktelig god til å time dem. Sigurdsson og Llorente berget plassen for Swansea forrige sesong med mye dødball- og innleggssituasjoner. Han er veldig god når han får de mulighetene der, og han føler seg hjemme der. Det er ikke tilfeldig. Han har scoret mye mål der, sa Petter Myhre i pausen.

I et grusom vær i Sør-Wales ble det alt annet enn en velspilt fotballkamp, selv om Spurs styrte spillemessig og sporadisk forsøkte seg med farlige innlegg i begge omganger. Llorente ble blant annet feilaktig avvinket for offside da han var på vei gjennom ved en anledning, men vertene var nærmere scoring etter drøye halvtimen da Renato Sanches bøyde et frispark over muren. Dessverre for hjemmefansen gikk den også over tverrliggeren til Hugo Lloris.

Dødballfoten til Eriksen viste seg også fram snaut fem minutter før hvilen, da nok et innoverskrudd frispark traff Llorente. Denne gangen fikk han kun slengt ut en fot, og avslutningen gikk over mål. Dermed ble det ingen flere mål på Liberty Stadium før pause.

Sanchez levde farlig med gult kort fra før
Banen nærmet seg mer og mer et gjørmebad utover i 2. omgang. Ti minutter etter hvilen var det nok svært nære at Spurs ble redusert til ti mann, da Davinson Sanchez - med gult kort fra før - på klønete vis sparket ned Swanseas venstreback.

– Han har ikke kontroll på situasjonen, og sparker ned Martin Olsson. Den er helt i grenseland. Han slipper ut av fengsel, kommenterte Stamsø Møller.

– Du kan diskutere det første gule kortet, men dette er en klart «gult-kort-forseelse». Tottenham er heldige, sa Brede Hangeland etter kamp.

Mauricio Pochettino tok grep kun tre minutter senere, og erstattet Sanchez med midtbanespiller Victor Wanyama. Eric Dier tok da turen ned i den bakre fireren, mens Wanyama som var tilbake for første gang på fire måneder overtok midtbaneplassen.

I denne perioden av kampen fikk Eriksen også testet frisparkfoten på ny ved to anledninger. Først skjøt han fra hjørnet av 16-meteren, men Lukasz Fabianski parerte. Minuttet etter prøvde dansken på ny fra nesten helt nede ved dødlinjen, men også den knallharde innleggsvarianten derfra gikk over dødlinjen uten resultat.

Store Swansea-sjanser halvveis i omgangen
På motsatt side ble det betydelig farligere da innbytter Luciano Narsingh - som ble matchvinner i Swanseas nye manager Carlos Carvalhals debut mot Watford lørdag - kom gjennom på høyresiden etter en flott boksåpner-pasning fra Renato Sanches. Dessverre for vertene ble hans avslutning mot det nærmeste hjørnet avverget av Hugo Lloris.

Spurs byttet inn Harry Kane for Llorente i det 68. minutt, men kun et par minutter senere var det allikevel vertene som skapte de to neste store sjansene. Først fikk Jordan Ayew ballen litt for langt foran seg da han skulle runde Lloris og skyte fra rundt fem meter, og Ben Davies fikk avverget med en flott involvering på sin gamle hjemmebane. På det påfølgende hjørnesparket fra tidligere Spurs-spiller Tom Carroll gikk ballen via Jan Vertonghen og i Tottenham-forsvarerens egen stolpe.

Son-sjanse og straffeforespørsel - så avgjorde Alli
Snaut kvarteret før slutt var det Spurs sin tur til å være nære. Heung-min Son fikk godt treff på volley fra bak i feltet etter et overlegg fra Kieran Trippier på høyrebacken, men sør-koreanerens forsøk gikk like til side for den lengste stolpen. Son var også nære ved å få straffespark fire minutter før slutt, da han fintet seg forbi Federico Fernandez og gikk i bakken.

– Se på høyrefoten til Fernandez, som tupper i Son. Det er soleklart straffespark hvis den er innenfor, sa Stamsø Møller.

Minuttet etter fikk uansett Tottenham sin andre scoring for kvelden. Innbytter Kane slo en nydelig crosser i en kontringssituasjon, der Dele Alli fikk to muligheter. Først reddet Fabianski, men fra nærmest liggende posisjon kastet Alli ut en fot og satte 2-0 i nettet.

– På en merkelig måte klarer han å komme seg på beina og få satt den inn, sa Petter Myhre i TV 2-studio etter kamp.

Carroll snudde kampen og reddet West Ham

Eriksen: – Kunne spilt bedre på en bedre bane
Dermed var kampen avgjort, og Spurs tok sin tredje strake triumf i Premier League. Etter kamp innrømmet Christian Eriksen at deres ukes pause siden Boxing Day trolig hadde talt til deres fordel i de grusomme værforholdene.

– Det tror jeg definitivt. Swansea spilte for få dager siden, og det tenkte de nok på. Vi følte oss klare, og var klare. Vi scoret og hadde kontroll, men da været forandret seg ble det verre.Vi kunne nok spilt enda bedre på en bedre bane, sa dansken.

Møter West Ham om under to døgn
Om under to døgn skal Spurs i aksjon igjen, når West Ham gjester Wembley torsdag kveld.

– Nå skal vi hvile og se på video, sa Mauricio Pochettino etter kampslutt.

TV 2s eksperter tok seg også tid til å se frem mot nettopp den kampen.

– Det blir interessant å se hvilket av lagene som har spillere som er «up for it» så kort tid etter at de har vært gjennom to slitekamper på tunge baner. Det er vanskelig å forutsi kampbildet der, sa Petter Myhre.

– Det er ikke bare en kamp mellom managere og lag. Det medisinske apparatet har en nøkkelrolle nå. Det er rett i isbadet, søvn er det viktigste av alt. De kommer kanskje til å gå igjennom noe formasjonstrening. Det er omtrent null puls på gutta. Det blir en kamp mot klokken for å bli klare. Du kan ofte se forskjellene på lag som har fått til det kontra lagene som ikke har fått til det. Det blir spennende å følge det på torsdag, sa Brede Hangeland.

Se kampen på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!