Støre: – Jeg tar avstand fra Giskes ordbruk

Partiet holdt pressekonferanse om Giske-saken tirsdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag holdt sentralstyret i Arbeiderpartiet møte hvor temaet var varslingene som har kommet inn vedrørende Trond Giskes opptreden og hvordan partiet har håndtert saken.

I etterkant av møtet holdt partiet pressekonferanse.

Tøff tid for Ap

– Det er krevende saker, sa partileder Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Han sa videre at han har vært opptatt av å håndtere sentralstyret.

– Vi har fått full og samlet støtte av sentralstyret. Vi har gode rutiner for dette rutiner og vi bruker nå disse til punkt og prikke. Han understreket at de tror på varslerne.

Støre sa at det har kommet noen flere varslinger etter at Trond Giske ble sykmeldt før jul. Mandag ble det kjent at han er fritatt for sine oppgaver som nestleder på ubestemt tid.

– Det betyr at han ikke fungerer som nestleder i partiet. Det er slik nå og på ubestemt tid. Han var derfor ikke med på møtet.

– Giske er sykmeldt. Hva feiler det ham?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på. Det er en avklaring mellom Giske og hans lege.

Han sier at han må få gått igjennom sakene, på den måten regelverket tilsier, før han kan endelig svare på om han tillit i framtiden til Giske. Støre sier at Giske var enig i beslutningen om at han foreløpig skulle tre til side som nestleder.

Støre fikk spørsmål om det var klokt at Giske fikk snakke ut på Dagsrevyen og hos TV 2 før jul.

– Han må også få lov til å komme til uttrykk.

– Hva med Giskes Facebook-oppdatering i går, hvor han sa at flere av varslene er falske?

– Jeg tar avstand fra den ordbruken, og vil understreke at ingen av de varslene som har kommet inn til meg er falske.

– Kan Trond Giske komme tilbake?

– På et teoretisk grunnlag kan ikke det utelukkes. Men nå håper jeg at vi kan gå raskt igjennom sakene og få konkludert i dette spørsmålet.

Han sier at man må gå igjennom det faktiske, for eksempel om de to personene sakene gjelder har vært på samme sted, og hva de involverte mener om saken. Så må det vurderes om det er seksuell trakassering som har funnet sted.

Nulltoleranse

Støre understreker nå at både varslerne og Giske skal bli hørt.

– Det er retningslinjer for at det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering i Arbeiderpartiet.

Han sier at han har jobbet tett med partisekretær Kjersti Stenseng og at de har full tillit til hverandre.

Tidligere i dag overrasket nestleder Hadia Tajik alle ved å lese opp varslene som har kommet mot Giske. Dette er et tydelig brudd på Støres strategi. Han har tidligere sagt at han ikke ønsker å gå inn på enkeltsaker, fordi det er uavklarte forhold.

På pressekonferansen ble Støre spurt om hva han synes om dette - og at bare en av sidene av saken kom frem på sentralstyremøte. Støre var klar på at dette ikke var heldig, og sa at det derfor ikke ble formidlet mer enn to av varslingene.

– Det er krevende saker for oss. Vi tre som er i ledelsen nå har et ansvar for å løse dette sammen. Hadia har ikke vært involvert i håndteringen, men hun har vært en kontaktperson for noen av varslerne. Det må jeg respektere.

TV 2 forsøkte å snakke med Hadia Tajik på vei ut fra sentralstyremøtet tirsdag ettermiddag. Det var en svært lite pratsom nestleder.

– Hvorfor leste du opp varslingene på møtet?

– Ingen kommentar.

– Kan du fortsatt være nestleder sammen med Giske?

– Ingen kommentar.

Adressa skriver tirsdag ettermiddag at fylkeslederne for Arbeiderpartiets kvinnenettverk i Møre og Romsdal, Rogaland, Aust-Agder og Sogn og Fjordane mener alle at Trond Giske ikke lenger kan være nestleder i partiet.