SJOKKERTE: Hadia Tajik leste opp varsler mot Giske på tirsdagens møte. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SJOKKERTE: Hadia Tajik leste opp varsler mot Giske på tirsdagens møte. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tajik leste opp anklagene mot Trond Giske på møtet

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik overrasket alle på sentralstyremøtet, melder VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«I en tidligere versjon av denne saken hadde vi ikke tydelig nok presisert at Giske avviser påstandene om seksuell trakassering. TV 2 beklager dette.»

Tirsdag ettermiddag er det tid for sentralstyremøte i Arbeiderpartiet.

Tema er varslingssakene mot Trond Giske og partiets håndtering av situasjonen. Mandag kveld ble nestlederen «fritatt» fra sitt verv.

Klokken 15.30 pågår møtet ennå, men personer som deltar på møtet forteller til TV 2 at at nestleder Hadia Tajik overrasket ved å lese opp fra varslene mot sin tidligere nestlederkollega.

Brudd med Støres strategi

Dette er er et tydelig brudd på Støres strategi. Han har ønsket at sentalstyremøtet ikke skal gå inn på enkeltsaker fordi det fortsatt er uavklarte forhold.

Tirsdag morgen uttalte Støre følgende om varslingene.

– De har rett på å bli trodd på det de forteller, men den det fortelles om må også få gi sin versjon. Det er viktig at den det varsles om, i dette tilfellet Trond Giske, får uttale seg i hver enkelt sak og gi sin versjon. Det han har å si som han eventuelt er uenig med, må bli forelagt den som varsler, og så må vi oppsummere, sa Støre til Politisk kvarter.

Ifølge VGs kilder mener at Tajiks opplesning er et signal om at hun og Giske ikke kan fortsette å sitte i partiledelsen sammen.

Det er ikke kjent hvor lenge tirsdagens møte vil vare.

Trond Giske, som for tiden er sykemeldt, deltar ikke selv på møtet. Han avviser påstandene om seksuell trakassering.

En bråstopp

Dag Einar Thorsen, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge sier til TV 2 at han blir overrasket dersom Giske kommer tilbake som nestleder.

– Hans politiske karriere har fått en bråstopp. Han var en omdiskutert person allerede før dette, blant annet etter å ha styrt en valgkamp som har fått kritikk.

Thorsen viser til at Giske investerte mye politisk prestisje i å sette til side Marianne Marthinsen for å bli Aps finanspolitiske talsperson. Så kommer anklager om trakassering på toppen av det hele.

– Det kan hende han på papiret vil være nestleder i permisjon til man finner en anstendig retrettstilling for ham. Det kan også hende han vil få blomster og gode ord på neste landsmøtet, mener Thorsen.

Han mener det ikke er noen grunn til å ikke anerkjenne at Giske har lagt ned en betydelig innsats gjennom mange år, og mener han fortjener honnør for det.

– Hva vil det bety for partiet om Giske forsvinner som nestleder på permanent basis?

– I utgangspunktet vil det ikke bety spesielt mye om Giske er ferdig som nestleder. Ap har to nestledere, og det vil ikke skape noe praktisk problem å gå videre med én nestleder fram til neste ordinære landsmøte i 2019.