STENGT: Under ekstremværet Aina ødela et jordskred et bolighus på Osterøy ved Bergen. Veien inn til området ble stengt. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
STENGT: Under ekstremværet Aina ødela et jordskred et bolighus på Osterøy ved Bergen. Veien inn til området ble stengt. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

To runder med ekstremvær i desember

Først ekstremværet Aina og så Birk gjorde desember til en av de våteste månedene Vestlandet har opplevd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tredje gang har vi opplevd to ekstremvær i desember.

Første gang var i 2003. Da blåste først Clara inn over Nord-Norge fra Salten til Finnmark 3. desember. Den 6. desember var det Trøndelag og Møre og Romsdal som fikk gjennomgå av Dyre.

Begge gangene ble det varslet ekstremvær på grunn av vind opp i full storm.

I 2011 hadde vi to ekstremvær på samme dag, den 25. desember. Cato førte til stormflo i Nord-Norge, samtidig som Dagmar ga sterk storm fra Sogn og Fjordane til Trøndelag.

I desember 2017 var det store nedbørmengder som ga ekstremvær, og begge gangene var det Vestlandet som ble rammet.

Ekstremværet Aina

Hele den første uken av desember var det kraftige lavtrykk inn fra vest som styrte været. Det blåste kraftig fra vest og sørvest, og var skikkelig vått.

Den 7-8. desember viste prognosene så mye nedbør og sterk vind at Meteorologisk institutt sendte ut ekstremværvarsel. Uværet fikk navnet Aina.

Flere nedbørstasjoner registrerte over 100 millimeter nedbør på et døgn. Fra den 6. til den 8. desember fikk Gullfjellet øst for Bergen hele 285 millimeter.

All nedbøren førte til flere jordskred. På Votlo på Osterøy omkom en kvinne da huset hennes ble truffet.

Det blåste opp i storm fra sørvest og nordvest på Vestlandet. Nord-Norge lå nord for lavtrykket, og fikk storm fra øst og sørøst. Vinden førte til skader på bygninger, skog og kraftlinjer både i sør og nord.

Sør- og Østlandet ble liggende i le for vinden, og hadde mye fint vær i starten av desember.

Kaldere og så skikkelig varmt

Dagene fra den 7. til den 17. desember var det rolig vær i hele landet, og temperaturen sank. Unntaket var et lavtrykk som la fra seg litt snø sør på Vestlandet og på Sørlandet 13-14. desember.

Dagene 18-20. desember tok et nytt lavtrykk med seg skikkelig mild luft opp fra sør. I Troms steg temperaturen til ti plussgrader. I Møre og Romsdal hjalp fønvind termometeret helt opp i 16 grader den 19. desember.

Det blåste godt i nord i denne perioden, opp i storm fra sør og sørvest.

Kaldluften lå fortsatt igjen nede i lavlandet på Sør- og Østlandet, og den varme luften i høyden førte til tåke.

Ekstremværet Birk

Finværet på Sør- og Østlandet fortsatte frem til jul. I resten av landet blåste det opp til kuling fra vest, og bygevær. I Nord- og Midt-Norge kom nedbøren som snø, Vestlandet fikk en ny runde med pøsregn.

Regnværet hadde pågått noen timer allerede da Meteorologisk institutt definerte det som et ekstremvær ut på ettermiddagen 22. desember, og ga det navnet Birk.

Nord i Rogaland og i Hordaland kom det mer enn 150 millimeter i løpet av de 24 timene Birk herjet. Bergen fikk 93,9 millimeter, mer nedbør har det ikke kommet på et desemberdøgn der siden 1913.

Temperaturen steg, og sammen med snøsmelting førte regnværet til flom, stengte veier og oversvømmede kjellere.

Juleuvær i Sør-Norge

Julaften og første juledag roet været seg, men så smalt det igjen i sør.

Andre juledag kom et kraftig lavtrykk inn over Sør-Norge med vind opp i storm styrke, og mye nedbør. De fleste fjellovergangene mellom øst og vest vars stengt eller kolonnekjørte.

Utover i romjulen valgte lavtrykkene en sørligere bane, og gikk inn i Norsjøen. Det gjorde at Nord-Norge fikk fint og kaldt vær hele resten av året. Også Midt-Norge fikk fine dager, mens Vestlandet og Sørlandet fikk litt regn og snø i perioder.

TEMPERATUR: Avvik forhold til normalen. 2016 i grått

NEDBØR: Prosent av normal desembernedbør

Vått - og tørt

Temperaturen endte litt over normalen i hele landet. Det er nedbøren desember 2017 blir husket for.

Mange steder på Vestlandet fikk over 600 millimeter totalt, aller mest fikk Gullfjellet vest for Bergen med 810 millimeter. Det er mer enn årsnedbøren i Oslo.

Kilde: Roar Inge Hansen / StormGeo

I Bergen kom det 500 millimeter, noe som er det nest høyeste som er registrert siden målingene startet for 150 år siden.

I Nord- og Midt-Norge kom det normalt med nedbør, Sør- og Østlandet hadde det litt tørrere enn normalt.

Slik var 2016: Høsten var varmere og tørrere enn sommeren

Desember 2016: Ikke skikkelig vinter i desember 2016 heller
Desember 2015: Merkelig vær i desember
Desember 2014: Ingen vinter i desember
Desember 2013: Mild, våt og stormfull desember
Desember 2012: Desember var iskald
Desember 2011: Mild og våt desember
Desember 2010: Kaldeste desember på 30 år
Desember 2009: Ekstremt varm desember på Svalbard
Desember 2008: Tørr og mild desember