MØTE: Medlemmer på tur inn til Arbeiderpartiets sentralstyre møte på på Aps partikontor, tirsdag i kjølvannet av varslersakene mot nestleder Trond Giske.
MØTE: Medlemmer på tur inn til Arbeiderpartiets sentralstyre møte på på Aps partikontor, tirsdag i kjølvannet av varslersakene mot nestleder Trond Giske. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ap i krisemøte akkurat nå: – Situasjonen er dramatisk

Arbeiderpartiets sentralstyre informeres tirsdag om Trond Giske-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«TV 2 burde ikke gjengitt setningen om at angivelige rykter om Trond Giske. Dette er udokumenterte påstander. Giske skulle også fått mulighet til samtidig imøtegåelse, siden han avviser påstandene om seksuell trakassering. TV 2 beklager dette.»

– Situasjonen er dramatisk. Men jeg regner med at møtet vil foregå i rolige former, sa sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Lise Christoffersen da hun var på vei inn til møtet som begynte klokken 13 tirsdag.

Temaet for sentralstyrets møte er varslingssakene mot Trond Giske og partiets håndtering av situasjonen. Mandag kveld ble nestlederen «fritatt» fra sitt verv.

– Jeg håper Giske ikke er fritatt i veldig lang tid. Jeg kan ikke sette noen deadline, men vi kan ikke ha det sånn som dette over en lengre periode, sa Christoffersen.

– Jeg tror det blir viktig å få ting på bordet, og at vi snakker om det som er saken, uttalte sentralstyremedlem og stortingsrepresentant, Else-May Botten, før møtet begynte.

AUF-leder Mani Hussaini mener det har skjedd mye positivt i løpet av de siste dagene, og på spørsmål om hva han siktet til, svarte han:

– Det er viktig at det er kommet en reaksjon på disse anklagene, og det er fint at Giske og Støre har kommet fram til beslutningen om at Giske skal tre av fra sin nestlederstilling.

– En alvorlig sak

Tilstede under tirsdagens møte er også eksterne, juridiske rådgivere. Situasjonen i Ap har vært turbulent over lengre tid, etter svake resultater ved Stortingsvalget og spekulasjoner rundt partiledelsens fremtid.

– Jeg synes det er riktig å kalle inn sentralstyret i partiet rett over nyttår for å ha en gjennomgang av den situasjonen vi har stått i før jul, uttalte partileder Jonas Gahr Støre 23. desember.

Ap-veteran Tove Karoline Knutsen er imponert over Jonas Gahr Støre, og har full tiltro til at partilederen håndterer varslingssakene på rett måte.

– Jeg håper vi får en rask og grundig behandling av saken og at man kan gå videre politisk i Arbeiderpartiet snart, sier Knutsen til TV 2.

– Hva tenker du om varslingene?

– Det er en alvorlig sak. Jeg tenker på de involverte samt Trond og de som står rundt ham i dette, sier Knutsen.

Får stryk

Dag Einar Thorsen, som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Sørøst-Norge, mener det er tydelig at partiledelsen og partikontoret ikke har vært godt nok forberedt på en slik situasjon.

– Det er litt overraskende, med tanke på at partiet allerede har vedtatt retningslinjer i forbindelse med saker om seksuell trakassering, som sannsynlig skjedde forrige gang en slik sak var oppe. I tillegg burde man ha kjent til ryktene som har gått om Trond Giske i lang tid før han ble valgt som nestleder, sier Thorsen til TV 2.

Politikk-eksperten tror dagens sentralstyremøte vil brukes til å lodde stemningen for det som vil skje videre, og at man vil diskutere hva som skal legges fram for landsstyret.

– Jeg må si partiets håndtering av situasjonen har vært famlende. Den har vært preget av uklare linjer og uklare signaler fra deler av partiledelsen.

Thorsen sier lederen av kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt, og partisekretær Kjersti Stenseng, har opptrådt på en måte som etter hans skjønn kunne vært bedre.

– Det er skapt unødvendig forvirring om hva Ap mener om seksuell trakassering. De som har håndtert situasjonen i toppledelsen har strøket til eksamen, mener Thorsen.

Saken oppdateres.