SLAKTES: Partileder Jonas Gahr Støre og Trond Giske, som det allerede stormes rundt, slaktes i intern rapport etter valgnederlaget.
SLAKTES: Partileder Jonas Gahr Støre og Trond Giske, som det allerede stormes rundt, slaktes i intern rapport etter valgnederlaget. Foto: Berg-rusten, Ole

Ledelsen i Ap slaktes av egne ansatte i hemmelig rapport

Det pekes på manglende respekt og fryktbasert ledelse, ifølge VG, som har fått tilgang til rapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 presiserer: «Ved publiseringen av artikkelen i januar 2018 ble det ikke innhentet imøtegåelse til opplysningene i rapporten fra Jonas Gahr Støre og Trond Giske. Den omtalte rapporten er anonymisert og knytter der ikke konkrete navn opp til ledelsesstil. TV 2 opplyste ikke at Trond Giske på publiseringstidspunktet for VGs artikkel og TV 2s etterfølgende omtale, var sykemeldt og ikke hadde sett rapporten eller blitt forelagt de enkelthendelser som rapporten tok utgangspunkt i. Dette skulle TV 2 ha gjort.»

Rapporten, som har vært hemmelighetsstemplet, slakter ledelsen av Arbeiderpartiets valgkamp.

Ap fikk kun 27,4 prosent oppslutning i valget, som ble et kriseresultat for partiet.

Rapporten er utarbeidet av fagforeningen til de ansatte i Aps stortingsgruppe, og rammer i særlig grad Trond Giske, som var den eneste politisk valgte i valgkampledelsen. Det skriver VG, som har publisert hele rapporten.

«Mangelen på en operativ ledelse er et problem som forsterket seg i valgkampen, med en nestleder som kom inn med veldig detaljerte bestillinger, uten å ha muligheten til å være nok til stede til å faktisk drive operativ ledelse», står det i dokumentet.

Dårlig arbeidsmiljø

Rapporten fra klubben ble laget som følge av at rådgiverne opplevde at valgkamparbeidet avdekket en «total mangel på tillit til rådgiverne og mangel på respekt for rådgiverne fra valgkampledelsens side».

«Fra klubbens medlemmer er det en gjennomgående opplevelse av en ledelse som dels ikke ser, hører eller tar rådgiverne på alvor. Kort sagt, behandler sine medarbeidere dårlig. Det er knyttet til reaksjoner på for eksempel bestillinger som ikke lar seg levere fordi tallene som etterspørres ikke finnes, hvor ledelsen opptrer til dels truende, eller «fryktbasert ledelse» som flere kaller det», skriver klubben ifølge VG.

«Gråter på do»

VG skriver at de ansatte opplever det som frustrerende at det ikke er noen å henvende seg til når det oppstår problemer. En person sier i rapporten: «Hvem skal du gå til når det er ledelsen som er de jævlige».

Den fem sider lange rapporten innledes med:

«Det er likevel svært alvorlig når voksne mennesker daglig må gå «å gråte på do» i tjeneste for et parti de har et sterkt forhold til».

Etter det VG er kjent med ble rapporten bare lagt i skuffen av Ap-ledelsen, uten noen videre oppfølging, selv om det står i rapporten at konkret oppfølging må skje raskt.