ENIGE OM VEIEN VIDERE: Petter Northug og Vidar Løfshus er enige om hvordan Petter Northug skal komme seg til OL. Løfshus innrømmer at han behandler utøvere ulikt.
ENIGE OM VEIEN VIDERE: Petter Northug og Vidar Løfshus er enige om hvordan Petter Northug skal komme seg til OL. Løfshus innrømmer at han behandler utøvere ulikt. Foto: Pedersen, Terje

– Vi har tatt godt vare på Northug gjennom mange år

Vidar Løfshus avviser at Skiforbundet lar seg diktere av Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tour de Ski-manager her!

Landslagsledelsen hadde et sterkt ønske om at Petter Northug skulle gå Skandinavisk cup i Piteå for å være aktuell til den norske OL-troppen. Northug ga klart uttrykk for at han ikke hadde planer om å reise dit.

I stedet ønsker Northug å gå NM og verdenscuprenn i Planica. Etter et møte mellom Northug-leiren og sprinttrener Arild Monsen i helgen fikk Northug viljen sin.

Landslagssjef Vidar Løfshus vil likevel ikke si at Northug nå kan diktere Skiforbundet.

– Det er ingen forskyvning i makt i det hele tatt. Han er en del av laget vårt. Det er ingen løpere som er større enn laget.

– Bestemmer Northug mer nå enn tidligere?

– Nei, da hadde han vel stått her og gått Tour de Ski.

– Er det dere som danser etter Northugs pipe, eller Northug som danser etter deres pipe?

– Hadde det vært ensidig dans fra én side hadde han gått både i Ruka og Tour de Ski. Sånn er det. Dette er et samspill. Vi har hatt våre innspill om grunntrening til ham. Nå får han en mulighet til å kvalifisere seg til OL gjennom NM og Planica.

– Ingen som har så kort vei til OL
Løfshus innrømmer at Northug nå har fått en enklere vei til OL. Det var også Northugs landslagskollega Sjur Røthe inne på da TV 2 pratet med ham for noen dager siden.

– Northug er selvsagt et samtaleemne. Det er veldig kjedelig at han ikke er i toppslag. Hadde han vært i toppslag hadde han vært her. Da hadde han gått både lørdagen og søndagen på Lillehammer og vært med på toget videre. Jeg synes det er kjedelig. Jeg håper han reiser til Skandinavisk cup og viser at han er god nok til å gå i NM og i Planica. Det er ingen som har så kort vei til OL som Northug. Får han ett resultat er han inne på de distansene han går fort på, sa Røthe.

På spørsmål om Skiforbundet spesialbehandler Northug, svarer Løfshus slik:

– Vi har alltid sagt at det er mest rettferdig å behandle ulikt. Petter har vi tatt godt vare på gjennom mange år. Det er ikke noen tvil om det.

– Er ikke det en beskrivelse av spesialbehandling?

– De beste løperne må vi ta litt ekstra vare på. Det kan være så enkle og banale ting som at noen av de beste får enerom for lettere å unngå sykdom, sier Løfshus.

Tour de Ski-troppen ble tatt ut på bakgrunn av en sportslig vurdering. Til tross for at Northug ikke hadde vist noe som helst, ble han likevel vurdert som god nok til å være førstereserve i Tour de Ski-troppen. Det forklarer Løfshus slik:

– Fra det møtet vi hadde med Northug i desember sa vi at vår sterkeste anbefaling til ham var å legge ned en skikkelig treningsperiode for å stå best mulig rustet til OL. Det er vanskelig å si om det er 10-20 løpere som er bedre enn Northug, for vi har ikke sett ham gå skirenn. Vi må gjøre våre vurderinger ut fra de vi ser på trening hver dag og utviklingen de har. Det er aldri to streker under svaret på slike uttak, sier Løfshus.