Journalist Jahn Otto Johansen (83) er død

Forfatter og journalist Jahn Otto Johansen er død, 83 år gammel, melder Porsgrunns Dagblad.

DØD: Jahn Otto Johansen døde 1. januar. Foto: Bendiksby, Terje
DØD: Jahn Otto Johansen døde 1. januar. Foto: Bendiksby, Terje

Han døde 1. januar, melder avisen. Det er familien som har opplyst om dødsfallet til venner i hjembyen Porsgrunn.

Journalisten og forfatteren ble lagt inn på sykehus fredag i romjulen, og døde med familien rundt seg 1. januar, 83 år gammel.

Johansen startet sin karriere i Porsgrunns Dagblad i 1949 og har siden en langvarig mediekarriere som utenrikssjef i Dagsrevyen, redaktør i Dagbladet og utenrikskorrespondent i Washington, Moskva og Berlin.

Johansen skrev også flere bøker, blant annet om Kina og Øst-Europa. Han ga ut sin siste bok i fjor høst, «Marie og hennes elsker – jakten på mitt opphav».

«Kunnskapsrik og dyktig»

Hans tidligere kollega Jon Gelius skriver på Twitter at «En kunnskapsrik og dyktig kollega er gått ut av tiden.»

«Han var en mann som gjorde oss andre klokere og en bauta innenfor journalistikken. Kondolerer til familien», skriver NRKs Ingvill Bryn Rambøl på Twitter.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) minnes også Johansen.

– En av de viktigste

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle nøler ikke med å kalle Johansen en våre aller viktigste journalister.

– Jahn Otto Johansen var en av det 20. århundrets viktigste norske journalister. Som forteller og livsnyter var han i mer enn fem tiår intenst til stede for sitt publikum, skriver Stanghelle i Aftenposten tirsdag.

Han sier Johansen tenkte raskt, skrev nesten like raskt, men levde enda raskere.

– Slik blir det mye tid igjen å bruke. Jahn Otto Johansen brukte den til et liv for og i mediene. Hans TV- og radio-innslag er talløse. Bokproduksjonen er like vidtfavnende som enorm. Avisartiklene kan telles i tusentalls. Foredragene også.

– «Du skal ikke kjede dine omgivelser,» var det ellevte bud Jahn Otto Johansen selv formulerte som et tillegg til de bibelske. Og mens han kunne ha et liberalt forhold til flere av de ti første – ja, så var han tro mot dette, skriver Stanghelle.

Engasjert for romfolk

I 2013 fikk Johansen Kirkens Bymisjons Brosteinpris for sitt «mangeårige engasjement for utsatte og stigmatiserte grupper».

Han gjorde seg særlig til talsmann for romfolks rettigheter og kampen mot antisemittisme og jødehat.

(NTB/TV 2)