Julens rester med digg asiatisk vri

Start det nye året med å rydde i «julekjøleskapet» – og bli belønnet med en smakseksplosjon av en wokrett.

Ingredienser

  • 400-500 g rester av julemat i strimler/biter, for eksempel juleskinke, pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker, julepølse, kalkun eller annen kjøttmat fra julen. Retten kan også lages som vegetar: Erstatt da kjøtt med hermetiske bønner eller linser.
  • 1 løk
  • 2 -3 gulrøtter ev andre rotgrønnsaker
  • 2-3 tomater
  • 2-3 ss valgfri olje til steking
  • 1 ss frisk finhakket ingefær (kan sløyfes)
  • 1-2 ts finhakket frisk chili
  • 2 ts spisskummen
  • ½ ts malt koriander
  • 1 kanelstang eller ½ ts kanel
  • 2-3 ss sweet chilisaus eller 1 ss sterk chilisaus
  • 3-5 dl kraft

Tips: Tørket frukt kan tilsettes mot slutten av trekketiden, for eksempel aprikoser eller svisker i stimler eller rosiner. Hakkede nøtter, for eksempel valnøtter, kan drysses over ved servering,

Slik gjør du

Rens og finsnitt løk og gulrøttene. Flå og grovhakk tomatene, eller bruk hermetiske. Varm olje i en wok eller en vid gryte/ panne med høye kanter. Surr løk og ingefær til løken blir myk, uten å få farge. Tilsett gulrøtter, spisskummen, malt koriander, kanel og karri. Stek videre i et par minutter. Tilsett hakkede tomater og kraft. Kok opp og la trekke uten lokk i ca. 20 minutter. Legg i rester av julemat og biter av tørket frukt. Legg på lokk og la det trekke i 15-20 min.

Smak til med litt sitronsaft og evt. mer chilisaus. Dryss over hakkede nøtter/mandler. Server med ris, couscous, quinoa eller bønner/linser.

Serveres gjerne med litt yoghurt naturell som tilbehør. Harissa er en nordafrikansk sterk krydderpasta som inneholder blant annet chili, tomat og hvitløk. Får du ikke tak i det, kan du smake til sausen med en sterk chilisaus.