MØTES: Venstreleder Trine Skei Grande, Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei inn til Regjeringsforhandlingene.
MØTES: Venstreleder Trine Skei Grande, Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei inn til Regjeringsforhandlingene. Foto: Poppe, Cornelius / NTB Scanpix

Nå starter alvoret – møtes til regjeringsforhandlinger

Tirsdag møtes Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre til regjeringsforhandlinger på Hotell Jeløy Radio i Moss. – Vi vet ikke om vi blir enige, sier Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag formiddag startet forhandlingene som kan gjøre Venstre til et regjeringsparti for første gang siden 2005.

– Vi håper at vi får til en grønnere og rausere og mer sosialliberal regjering gjennom disse dagene. Vi gleder oss og er veldig spent, sier Venstres partileder Trine Skei Grande til TV 2 tirsdag morgen.

Forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, finner sted på Hotell Jeløy Radio i Moss.

Det er ikke satt noen tidsfrist for hvor lenge man skal forhandle. Møtet vil altså vare til partene er enige, eller til de innser at de ikke kommer til å bli det.

I tillegg til de tre partilederne kommer også nestlederne i partiene sammen med sentrale nøkkelrådgivere, til å være til stede.

Demper forventningene

Under pressebriefen i forkant av forhandlingene, dempet statsminister Erna Solberg forventningene og understreket at det ikke er sikkert at partiene blir enige.

– Vi har et godt grunnlag for å si at vi har mye positiv fellespolitikk som vi kan gjennomføre, men vi skal forhandle, og det ser jeg frem til å gjøre. Og så er jeg helt sikker på at vi kan legge frem en god politikk hvis vi klarer å bli enige om de vanskeligste sakene, uttalte hun.

Fremskrittspartiets partileder Siv Jensen, understreker at forhandlingene ikke bare kommer til å bli enkle, selv om partiene gjennom fire år har klart å bli enige om metoder og virkemidler som reduserer utslipp.

Jeg tror det kommer til å bli noen utfordringer i dette, men vi har klart det før og så får vi se hva vi får til når vi setter oss ned, sier hun.

UTFORDRINGER: Til tross for et godt grunnlag tror Siv Jensen at regjeringsforhandlingene kan bli utfordrende.
UTFORDRINGER: Til tross for et godt grunnlag tror Siv Jensen at regjeringsforhandlingene kan bli utfordrende. Foto: Poppe, Cornelius / NTB Scanpix

Klimapolitikk

Partilederne har hatt mange lange møter gjennom høsten, hvor de har gått gjennom politikkområde for politikkområde. Fortsatt gjenstår vanskelige politiske saker å diskutere.

– Det ligger et godt grunnlag der, men det er fortsatt noen skjær i sjøen. Jeg håper at vi klarer å strekke oss alle sammen, sånn at vi får til en løsning, sier Skei Grande.

Det er særlig politikken om klima og miljøavgifter som kan bli ekstra utfordrende. Det forventes at det vil brukes ekstra lang tid på dette med tanke på å forene Venstres ønske om økte klimautgifter med Fremskrittspartiets ønsker om reduserte avgifter på mange av de samme områdene.

Da Venstre tidligere i desember erklærte at de ville gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet, uttalte Trine Skei Grande at det ikke vil bli en lett oppgave.

– Jeg tror vi skal være ærlige på at det kommer til å være krevende og vanskelig å få til en regjering på borgerlig side. Men vi skal se om dette er mulig, og se om vi kan klare å finne en felles plattform som vi kan bære sammen, sa hun.

Nye ansikter i statsråd

De fleste kilder antyder at Venstre vil få tre roller i en eventuell ny regjeringskabal, mens noen mener at de burde få fire roller.

MILJØVENNLIG: Venstres partileder Trine Skei Grande tok toget til regjeringsforhandlingene i Moss tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MILJØVENNLIG: Venstres partileder Trine Skei Grande tok toget til regjeringsforhandlingene i Moss tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

I romjulen uttalte Venstres partileder Trine Skei Grande til TV 2, at hun ikke hadde tenkt på hvilke statsrådposter som skal forhandles om dersom de blir enige om politikken.

Dersom de kommer i mål med forhandlingene er Trine Skei Grande en opplagt kandidat. I tillegg trekkes begge partiets nestledere, Ola Elvestuen og Terje Breivik, frem som aktuelle.

Andre navn er de tidligere stortingsrepresentantene Sveinung Rotevatn og Iselin Nybø samt nåværende stortingsrepresentant Abid Raja.

Det vil være naturlig at Venstre får statsrådposter på områder hvor de har størst politisk troverdighet. Det snakkes spesielt om utdanningspolitikk, næringspolitikk og kulturpolitikk.

I tillegg er det den grønne politikken som er spesielt viktig for Venstre.

Det har også vært snakk om at man velger å gjenopprette en bistandsministerpost, i tillegg til en mulig deling av innvandring og integrering hvor Fremskrittspartiet eller Høyre kan få ledelsen i innvandringssaker, mens Venstre ønsker kontroll over integreringspolitikken.