Trond Giske tar regi over egen varslersak

Giske-saken er krevende å dekke og kommentere, nettopp fordi innholdet i varslene ikke er kjent, skriver kommentator Aslak Eriksrud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trond Giske og jeg (er) enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid», skriver Støre i en pressemelding på årets første dag.

Pressemeldingen gir ingen avklaringer for dem som følger med på Giske-saken i Arbeiderpartiet. Hva betyr «fritatt på ubestemt tid»? Ingen ytterligere forklaring enn «den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter», som Støre skriver i pressemeldingen. Den reiser langt flere spørsmål enn den gir svar.

Rett før jul kunne Giske fortsette som nestleder, ifølge den samme Støre. Nå må han fritas. Hva er nytt etter at Støre åpenbart sa seg fornøyd med Giskes beklagelse og egen advarsel rett før jul? Er det kommet flere varsler eller ny informasjon om eksisterende varsler? Har Giske selv bedt om fritak eller er han i realiteten suspendert?

Denne saken er krevende å dekke og kommentere, fordi vi ikke vet det fulle innholdet i varslene eller hvem som har varslet. Vi må forholde oss til kilder som vil være anonyme og til andres beskrivelse av varslene. Støre beskriver dem som «opplevelser av seksuell trakassering», at Giske ikke «har mye å gå på». Giskes nestlederkollega Hadia Tajik sier hun er «rystet» over de to varslene hun har lest - ikke bare som menneske, men også som jurist, uten å begrunne det nærmere. Det er også problematisk.

Nå tar Trond Giske regi selv i den dramatiske saken, og partilederen lar han gjøre det. Giske skriver på Facebook at det var han, og ikke partileder Støre, som kom til erkjennelsen av at han burde få fritak som nestleder.

Giske ønsker nok ikke at sentralstyremøtet tirsdag kun skal dreie seg om tillit eller mistillit til ham, men i større grad om varslene og hvordan partiet har håndtert og skal håndtere dem videre.

Partiveteranen fra Trondheim har med andre ord bestemt seg for å kjempe for sin politiske karriere. Og han er i ferd med å ta av seg silkehanskene. For han går for første gang til angrep på flere av varslerne, beskylder dem for å fare med løgn. På sin Facebook-side skriver han at «Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider».

Det er svært alvorlige påstander som er nødt til å tas med i partiets samlede vurdering av denne enestående saken. Det er forskjell på å ha ulike opplevelser av en episode og det å beskylde den andre for å fare med ren løgn.

Giskes store utfordring er at han, oppe i alle antydninger om skitten maktkamp, bakvaskelser og løgner, ikke kommer seg unna at han faktisk har oppført seg på en ubehagelig måte mot i hvert fall noen av de kvinnene som har levert inn varsler. Langt yngre kvinner. Kvinner med langt mindre makt enn det han har. Det har han selv erkjent. Og beklaget. Det er i beste fall ugreit i likestillingspartiet Arbeiderpartiet. Hvilke konsekvenser det får, avgjøres av minst tre ting:

  1. Hvor alvorlig de enkelte episodene er.
  2. Hvor stort omfanget er, om det kommer flere varsler.
  3. Hvordan Giske selv håndterer dem.

Ett av disse punktene er nok til å felle han.

Trond Giske kjemper nå en kamp på to fronter: Han går til krig mot de varslerne han mener driver løgnaktig heksejakt, og han legger seg flat og beklager at han faktisk har oppført seg dårlig overfor andre.

Han må bekjempe noen av kvinnene og si unnskyld til andre. Det er ingen enkel øvelse å balansere.