Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre sier partiet står i en krevende situasjon og at Trond Giske er fritatt vervet på ubestemt tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding mandag kveld.

– Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Giske: – Grunnløse og falske varsler

Giske kommenterer også selv situasjonen på sin Facebook-side mandag kveld.

– Jeg vil gjenta min beklagelse for at jeg har påført andre mennesker ubehag og problemer ved min tidligere atferd. Jeg har gjort feil, og har ikke alltid vært bevisst nok på rollen min og hvordan den oppleves. Jeg har stor respekt for dem som deler sine historier, alle varsler skal gis en riktig og grundig behandling, skriver han.

Giske understreker likevel også at han på det sterkeste bestrider flere av varslene og mener de er falske.

– En grundig behandling innebærer også at jeg får legge frem min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere.

Holder møte

Arbeiderpartiets sentralstyre møtes på partikontoret tirsdag 2. januar for å diskutere varslingssakene om Giskes oppførsel.

Støre har tidligere forklart til TV 2 at han på møtet vil orientere om sakene.

– Da skal vi orientere sentralstyret om den alvorlige situasjonen vi er i, hvordan vi har håndtert saker og det er riktig sted å gå med de vurderingene, sa Støre til TV 2.

Partilederen har gjentatte ganger nektet å svare på hvorvidt han fortsatt har tillit til Giske som nestleder.

– Sier noe om alvoret

Politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud, sier at fritaket fra nestledervervet understreker alvoret i Giske-saken.

– Det sier noe om alvoret i denne saken. Det gjorde det allerede da Giske måtte på riksdekkende fjernsyn for å beklage oppførselen sin før jul. Det at han nå blir fritatt fra vervet som nestleder, understreker alvoret ytterligere, mener Eriksrud.

Innholdet i varslene mot Giske har foreløpig ikke blitt utdypet av Arbeiderpartiet. Det mener Eriksrud gjør saken særlig krevende.

– Det er krevende å forholde seg til denne saken i Arbeiderpartiet fordi det er veldig få mennesker som har den hele og fulle oversikt over hva Trond Giske faktisk blir beskyldt for å ha gjort, sier Eriksrud.

Sykmeldt

Giske ble sykmeldt like før jul etter at varslingssakene ble kjent. Da forklarte nestlederen at de siste dagene hadde «vært veldig krevende, med store belastninger for mange mennesker».

Mandag kveld skriver Giske at han fortsatt er sykmeldt.

«Jeg er fortsatt sykmeldt, og vil takke de mange som har gitt meg støtte, omtanke og tillit i disse dagene. Det setter jeg stor pris på. Jeg håper fremtiden vil vise at jeg er den tilliten verdig», skriver han.

Giske har gått ut og beklaget sin oppførsel etter at det ble kjent at partiet har fått varslinger om han.

– Det er helt sikkert at jeg i de rollene jeg har hatt har opptrådt på en måte som noen har ment har vært upassende. Det kan være aldersforskjell, maktforhold og sosiale sammenhenger med alkohol. Og det er dypt beklagelig, sa han.