Mann mistet øyet i fyrverkeri-ulykke

Ni personer fikk øyeskader av fyrverkeri natt til nyttårsaften, tre av dem alvorlige.

FYRVERKERI: Klokken 00.00 på nyttårsaften ble fyrverkeriet i havnebassenget i Oslo sendt opp. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FYRVERKERI: Klokken 00.00 på nyttårsaften ble fyrverkeriet i havnebassenget i Oslo sendt opp. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Det opplyser overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus 1. nyttårsdag.

De seks andre har moderate øyeskader. Alle de skadde er gutter eller menn.

– Ingen av dem som er skadd, rapporterer å ha brukt vernebriller da ulykken skjedde, sier Bull.

Fem av de skadde er barn.

Mistet øyet

1. nyttårsdag hvert år samler Bull inn oversikt over hvor mange som er behandlet for øyeskader etter nyttårsfeiringen fra sykehus i hele landet. En av dem som ble alvorlig skadd i år, var tilskuer.

– Alle de tre alvorlige øyeskadene og to av de moderat alvorlige skjedde etter bruk av effektbatteri. En mann måtte fjerne øyet, forteller Bull.

– To effektbatteri gikk av eller eksploderte i samme øyeblikk som lunten ble tent. En gutt ble skadd av stjerneskudd, en annen ble truffet av et grisehyl som spratt opp i øyet. En tredje gutt plukket opp fyrverkeri fra bakken, som så eksploderte.

Blant de skadde var en 16 år gammel gutt i Horten, som tente på et rakettbatteri.

Stjerneskudd-skade

En av de skadde var et barn som fikk skader av stjerneskudd, som er populære på nyttårsaften. Barnet ble skadet da en gnist av stjerneskuddet traff hornhinnen.

– Stjerneskudd er det faktisk litt skader med fordi det spruter gnister med svært høy temperatur. Gnistene holder flere hundre grader, forklarer Bull til TV 2.

– Hvis man beveger litt på stjerneskuddene som man ofte gjør, kan gnistene treffe hornhinnen og brenne seg fast, sier han.

Partiklen som brenner seg fast på øyet må fjernes hos lege. Mens voksne ofte kan behandles med lokalbedøvelse, er det ikke rent sjelden at barn må legges i narkose etter en slik skade, opplyser Bull.

– Som regel er ikke dette noe som gir varig skade, men det er ubehagelig, sier Bull.

Vil ha forbud

Bull ønsker selv et forbud mot privat fyrverkeri, til tross for at antall ulykker har sunket de siste årene.

– Selv om vi ser en nedgang i antallet skader, er det fremdeles for store konsekvenser for dem som blir alvorlig skadd, mener han.

I fjor ble det meldt inn 52 personskader hvor av 12 var alvorlige øyeskader.

– Jeg er veldig positivt overrasket over nedgangen. Det er nedgang for andre året på rad, og det er ikke en ubetydelig nedgang heller. Felles fyrverkeri er blitt mer vanlig og kan være en av årsakene, sier han.

Det er menn over 30 som er mest utsatt for fyrverkeriulykker, har Direktoratet for samfunnssikkerhet tidligere opplyst til TV 2.

(NTB/TV 2)