Takket nei til drømmeduell med Mo Farah

Rekordholder Sondre Norstad Moen ofret et sekssifret beløp for å prioritere mesterskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det store gjennombruddet med europarekord i maraton i desember, har verden fått øynene opp for trønderen.

Nyttårsaften var han det store trekkplasteret på 10-kilometeren Boclassic i Bolzano. 10 000 tilskuere jublet Norstad Moen gjennom rundløypa i den pittoreske gamlebyen helt nord i Italia.

Og selv om det er knapt fire uker siden han løp maraton, gjorde Norstad Moen en brukbar figur med femteplass bak verdensmester Muktar Edris som vant klart.

– Huff, jeg kjente den juledesserten, he-he. Neida, det var artig å løpe, og det ble en bra treningsøkt, sier Moen.

– Mer lukrativt med gateløp

Arrangøren i Bolzano er langt ifra de eneste som vil ha nordmannen til start i sine løp. I en idrett som domineres av afrikanere, kan en hvit europeer heve store summer bare ved å delta. Å løpe gateløp, er langt mer attraktivt økonomisk enn baneløp.

– Ja, med mindre du alltid er blant de fem, seks beste i Diamond League, så er det mye mer lukrativt å være med på gateløp, fortrinnsvis maraton, sier Moen.

Etter superløpet i Japan har manageren fått flere henvendelser fra de store maratonarrangørene. Etter det TV 2 erfarer fikk Moen et tilbud som trolig var verdt et sted 500 000 og en million kroner fra Englands største maraton-arrangør.

– Nå er det ikke jeg som styrer dette, men jeg tror jeg kunne ha fått til en god deal med London til våren dersom jeg hadde ønsket.

Der stiller nemlig legenden, og den triple OL- og VM-vinneren, Mo Farrah til start. Arrangøren ønsket en superduell mellom det som per i dag er de største profilene i europeisk langdistanseløping. Men trønderen sa nei.

– Jeg skal bare løpe én maraton i år, og det er EM, forklarer Moen, som prioriterer løp med flagget på brystet foran penger i egen lommebok.

Han mener det er nok av eksempler på løpere som ødelegger seg med å skumme fløten etter å ha løpt et godt løp.

– Hvis jeg skulle begynne å gjøre som alle afrikanere som får til et godt løp, og de neste årene bare går og shopper etter de løpene der pengene er, da går det fort den gale veien med en gang, sier Moen.

Han trener mye i Kenya, og forstår samtidig at afrikanerne tar sjansen.

– De er så mange. Der nede er jeg bare én i mengden som løper 2.05. Dessuten er det lettere for meg som europeer å bli lagt merke til. Som europeer kan du løpe 2.08 på maraton å få mange invitasjoner, mens du som afrikaner minst må løpe 2.05 for å bli lagt merke til, forklarer han.

Vil slå Farah-rekord

Selv om han ikke benytter sjansen til en duell mot Mo Farah, er et av sesongens store mål for Norstad Moen å ta den europeiske rekorden på halvmaraton fra briten. Nordmannen er nummer tre på statistikken med 59.48. Farah topper med 59.32.

– 16 sekunder er mulig, men alt skal klaffe, sier Moen, som ikke tør love noe som helst.

Da er trener Renato Canova langt mer optimist. Fordelen er at Moen skal løpe VM i halvmaraton i Valencia, samme sted som han satte sin egen personlige rekord i oktober. Mye av løypa skal gå i samme trasé som sist.

– Selvfølgelig kan han klare det. Ifølge arrangøren er det vanligvis bedre forhold for løping i mars enn oktober i Valencia. Hvis han kommer i den formen vi håper på, så er det mulig, sier Canova til TV 2.

Det bryter også ut en diskusjon rundt lunsjbordet når vi spør om Mo Farah er god nok til å ta Moens rekord når han skal løpe sitt andre maraton i karrieren i London i april.

– Ja, jeg tror Farah kan klare det, sier Moen, og kikker leende bort på sin hoderystende trener.

– Nei, nei. Jeg tror ikke Farah klarer å løpe 2.05. Han er en fantastisk baneløper, og en stor legende, men han mangler fortsatt litt på å bli en skikkelig god maratonløper, sier Canova.