TOUREN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen under 10 km klassisk kvinner i Lenzerheide.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TOUREN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen under 10 km klassisk kvinner i Lenzerheide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Uhrenholdt Jacobsen forlater Tour de Ski

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forlater Tour de Ski for å spisse formen til NM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var da Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk spørsmål om touren videre at hun kom med nyheten: Hun blir ikke med til Tyskland, og reiser hjem til Oslo i ettermiddag.

– Jeg har fått beskjed om at jeg må gå fort i NM om jeg skal gå løp i OL, forteller hun til TV 2, og fortsetter:

– Da er det bare til å stille om hodet og smelle til i NM. Det har jeg gjort før. Jeg tror ikke nødvendigvis det blir så vanskelig å få en plass i OL-troppen, men det kan bli vanskelig å få plass på en distanse slik at jeg faktisk får gått skirenn.

Bortprioriterer sprinten

Hun har bestemt seg for å bortprioritere sprint, og forklarer at det ville blitt for mye med sprinten i både Oberstdorf og NM.

– Jeg ser det blir for mye å kvalifisere seg til sprint når jeg vet at jeg må gå fort på både ti kilometer og skiathlon i NM. Da skrinlegger jeg det, og satser heller på de distansene jeg føler jeg har medaljesjanser på i OL.

Jacobsen har måttet endre planene sine flere ganger de siste ukene og dagene.

– Plan a var å gå så fort før jul at jeg kunne velge selv. Det klarte jeg ikke. Plan b var å gå så fort i Tour de Ski at jeg gikk meg inn på laget og kunne velge om jeg ville fortsette Touren eller ikke. Det har jeg heller ikke klart. Da reiser jeg hjem, sier hun.

Jacobsen gikk seg opp fra 15. plass til 7. plass på dagens jaktstart.

– Jeg synes jeg gjør et ganske bra løp. Jeg gjør veldig mye jobb og drar på en stor gjeng. Jeg tenkte at jeg skulle holde høy fart, men det var lite hjelp å få fra gruppen, sier hun.

Weng og Østberg blir

Alt tyder på at både Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng fullfører hele Touren.

Østberg og Weng ble nummer én og to under mandagens jaktstart, og Østberg fører an i sammendraget med 32,8 sekunder før den neste sprintetappen i Oberstdorf onsdag.

Tour-lederen fra Gjøvik flørter fortsatt med tanken på at hun ikke skal gå alle sju etappene, men er det opp til sjefen er det lite som tyder på at hun hopper av slik Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble tvunget til etter mandagens løp.

– Ingvild har ikke fått beskjed om å reise hjem. Hun går fort her, sa landslagstrener Roar Hjelmeset etter jaktstarten på 1390 meter over havet i Lenzerheide.

Diskusjon

Han sier dette om tankene rundt resten av touren for Norges to superkvinner i tet:

– Vi får ta en diskusjon, men per nå ser de veldig friske og raske ut, og jeg tror nok at det skal gå bra at de skal kunne gå disse sju rennene, men da er det også slik at vi ikke forventer noe som helst av dem i NM. Går de i NM og blir nummer 15, så er ikke det veldig farlig, mente Hjelmeset.

NM på Gåsbu starter allerede fire dager etter at touren er over, og programmet er tett og tøft for Østberg og Weng.

– Vi får ta det litt som det kommer, men det vil være dumt å sende hjem de som er nummer én og to. Det blir ikke gjort det fra vår side i hvert fall.