Det har oppstått mange spontane demonstrasjoner i Iran den siste uka.
Det har oppstått mange spontane demonstrasjoner i Iran den siste uka.

Minst 12 personer drept under demonstrasjoner i Iran

Statlig iransk TV melder at minst 12 personer er drept i demonstrasjoner rundt i landet de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder nyhetsbyrået AP mandag formiddag.

Demonstrasjonene i Iran begynte torsdag, angivelig som protest mot stigende priser og høy arbeidsledighet. Men det har utviklet seg til mer omfattende protester mot president Hassan Rouhani og hans regjering.

Regimekritiske demonstranter har forsøkt å ta seg inn på politisasjoner og militærposter, ifølge statlig TV.

– Landet vårt vil håndtere denne minoriteten som roper slagord mot loven og folks ønsker, og som fornærmer revolusjonens verdi og ukrenkelighet, sier Rouhani i en uttalelse på nett.

– Kritikk og protester er en mulighet, ikke en trussel, fortsetter presidenten, som søndag uttalte seg om demonstrasjonene for første gang. Da sa han at Irans folk står fritt til å demonstrere, men han advarte samtidig demonstrantene mot å bruke vold.

– Kritikk er noe annet enn voldsbruk og å ødelegge offentlige eiendommer, sa han.

Mange drept

Siden torsdag forrige uke er det holdt en rekke demonstrasjoner over hele Iran. Minst 12 personer er drept og flere hundre skal være pågrepet.

Tidligere på dagen opplyste en iransk folkevalgt at to personer er skutt og drept i demonstrasjoner i byen Izeh sørvest i landet.

– Folket i Izeh, i likhet med i andre byer, holdt en protest mot økonomiske problemer. Dessverre førte den til drapene på to personer og skader på andre, sa folkevalgte Hedayatollah Khademi til nyhetsbyrået ILNA.

– Jeg vet foreløpig ikke om det var politi eller demonstranter som sto for skytingen i går kveld, fortsetter han.

Pågripelser

Så langt i 2018 er det meldt om demonstrasjoner i byene Izeh, Kermanshah og Khorramabad vest i Iran, Shahinshahr i nordvest og Zanjan i nord.

Det er vanskelig å få verifisert meldinger om hva som skjer, skriver AFP. Årsaken er blant annet utfordringer knyttet til reiserestriksjoner og sporadiske sperringer av mobilnett og populære sosiale medier som Telegram og Instagram.

Ifølge nyhetsportalen Aftabnews ble rundt 100 demonstranter pågrepet i byen Arak 240 kilometer sørvest for hovedstaden Teheran. Pågripelsene skjedde etter at en demonstrasjon mot myndighetene skal ha utartet og blitt voldelig, meldte portalen søndag.

Tolv politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter, sier guvernør Ali Aghazadeh. Han sier myndighetene håper å få informasjon om eventuelle nye demonstrasjoner.

Samtidig har myndighetene blokkert tilgangen til de sosiale mediene Instagram og Telegram.

(©NTB/TV 2)