PÅ TV: Kim Jung-un hadde på seg grå dress og slips da han holdt tv-talen. Foto: AP Photo/Lee Jin-man
PÅ TV: Kim Jung-un hadde på seg grå dress og slips da han holdt tv-talen. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Kim Jong-un i nyttårstalen:

– Atomknappen er på pulten min

Nord-Koreas diktator snakket om landets atomvåpen og vinter-OL i sin nyttårstale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens USAs president Donald Trump ønsket godt nytt år i en melding på mikrobloggtjenesten Twitter, kom Nord-Koreas leder Kim Jong-un med sitt budskap i en mer tradisjonell tv-tale.

I talen sa diktatoren at USA burde være klar over at Nord-Koreas atomstyrker nå er realitet, og ikke en trussel. Han presiserte dessuten at han har en atomknapp på skrivebordet.

– USA burde vite at knappen for atomvåpnene er på bordet mitt, sa Kim Jong-un, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Han var dessuten glassklar på at Nord-Koreas atomvåpen kan nå hele det amerikanske fastlandet.

– USA kan aldri starte en krig mot meg og vårt land, fortsatte han.

– Ønsker at OL blir en suksess

Men den unge diktatoren tok også til orde for å senke den militære spenningen på Koreahalvøya, og at både Nord-Korea og Sør-Korea bør gjøre sitt for å få til dette.

Kim sa dessuten at han vurderer å sende en delegasjon til vinter-OL i Pyeongchang i februar.

– Nord-Koreas deltagelse i vinterlekene vil bli en god mulighet til å vise samhold, og vi ønsker at lekene blir en suksess. Tjenestemenn fra begge land kan komme til å møtes straks for å diskutere muligheten, sa han, ifølge Reuters.

– Vi vil se, vi vil se

Det amerikanske utenriksdepartementet har så langt ikke svart på Reuters forespørsel om å kommentere talen til Kim Jong-un.

– Vi vil se, vi vil se, sa USAs president Donald Trump da han ble spurt om det samme i det han var på vei for å feire nyttår på sitt resort Mar-a-Lago i Florida.

Akkurat denne nyttårstalen blir sett på som spesielt viktig på grunn av de store spenningene knyttet til Nord-Koreas missiltester og atomprøvesprengninger, skriver AP. I løpet av det siste året har det vært heftig ordveksling mellom Donald Trump og Kim Jong un. Blant annet fikk Trump oppmerksomhet da han kalte Nord-Koreas leder for «Rocket Man».

Nord-Korea har tidligere uttalt at Trump «trygler om en atomkrig».