TRAVELT: Det ble en svært travelt natt for nødetatene flere steder. Foto: Torstein Bøe/Scanpix/Bjarne Finsrud/TV 2-tipser
TRAVELT: Det ble en svært travelt natt for nødetatene flere steder. Foto: Torstein Bøe/Scanpix/Bjarne Finsrud/TV 2-tipser

branner, slåssing og fyrverkeriulykker:

Dette skjedde mens du feiret det nye året

Nødetatene hadde mer enn nok å gjøre natt til mandag. Vi har samlet noen av nattens hendelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig viser kalenderen «2018», og i forbindelse med nyttårsfeiringen har nødetatene rundt omkring i landet har hatt litt av hvert å henge fingrene i.

De første oppdragene tikket inn allerede da en del kalkuner nok fortsatt lå i ovnen. Like etter klokken 18.30 ble nemlig politiet varslet om en brann i stearinlysfabrikken på Matrand i Eidskog kommune i Hedmark.

Heldigvis ble ingen personer skadd i brannen. Det er ikke kjent hvordan det begynte å brenne.

Menn i 50-årene lekte med fyrverkeri

Brannen i stearinlysfabrikken var imidlertid langt fra den eneste nyttårsaften.

Like etter klokken 20 rykket nødetatene nemlig ut til brann i et rekkehus i Fredrikstad. Brannvesenet konstaterte at det kun hadde brent i persienner eller markiser på utsiden av bygget, og fikk raskt kontroll over varmeutviklingen. Da nødetatene avsluttet på stedet, var det ene rekkehuset ubeboelig på grunn av røyk og støv fra slukking. Tre personer ble sjekket for røykskader, men ingen var skadd.

To menn i slutten av 50-årene er mistenkt for å ha noe med brannen å gjøre.

– To menn avhørt som mistenkt på stedet. De har lekt med fyrverkeri altfor nær bebyggelsen kort tid før brannen startet, skrev politiet i Østfold på Twitter.

Boligbrann i Larvik

Klokken 21.22 måtte brannmannskaper fra Larvik, Sandefjord og Hvittingfoss rykke ut på en boligbrann i Hedrumveien i Kvelde i Larvik kommune. Boligen ble raskt overtent, men alle beboerne var ute og ingen ble skadd i brannen.

– Vi er nok redd for at vi ikke klarer å redde noe særlig, sa opersjonsleder Tommy Eriksen i Sørøst politidistrikt til NTB mens brannvesenet jobbet med å få kontroll over flammene. Brannårsaken er så langt ikke kjent.

Flere branner

Kort tid senere, klokken 21.56, ble nødetatene i Stavanger varslet om en brann i Kampsportinstituttet på Boganes. Det skal imidlertid ikke ha vært folk i bygget.

Også i Møre og Romsdal ble kvelden travel for nødetatene. Bare noen få minutter inn i det nye året måtte de rykke ut til en hyttebrann på Standafjellet.

OVERTENT: Hytta på Strandafjellet ble raskt overtent. Foto: TV2-tipser
OVERTENT: Hytta på Strandafjellet ble raskt overtent. Foto: TV2-tipser

Heldigvis kom alle som var i hytta seg ut.

I Oslo rykket politiet ut til Haugerudveien, hvor det brant på en balkong. Årsaken er trolig at fyrverkeri antente en pose på balkongen, ifølge politiet.

Dette var ikke den eneste brannen i Oslo natt til mandag. Omtrent en time senere rykket nødetatene ut til Hagelundveien hvor det brant i fasaden på et leilighetsbygg.

I Lofoten rykket nødetatene ut til Laupstad etter at en rakett landet på et nausttak, noe som førte til at naustet tok fyr.

Nyttårsaften fikk også en tragisk slutt for en familie på åtte personer fra Raufoss da det begynte å brenne i leiligheten deres. Nødetatene ble varslet om brannen klokken 02.55, og leiligheten, som er en del av en tomannsbolig, ble overtent. Heldigvis ble alle beboerne gjort rede for.

Fyrte opp fyrverkeri på T-banestasjon

Ikke alle bruker fyrverkeriet slik det bør brukes, og dette førte også til en god del arbeid for nødetatene.

Blant annet måtte politiet og brannvesenet rykke ut på grunn av «meget uvettig bruk av fyrverkeri» ved Oasen kjøpesenter i Bergen.

Det gikk ikke stort bedre i hovedstaden. Klokken 23.16 opplyste politiet at de hadde tatt kontroll på en ung mann som fyrte opp fyrverkeri inne på T-banestasjonen på Grønland i Oslo.

– Det var ingen som ble skadd, så sånn sett gikk det bra. Men det er jo en dårlig vurdering, sa operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Tor Gulbrandsen, til TV 2.

Omtrent samtidig rykket brannvesenet i Bergen ut til Michael Krohns gate. Der måtte brannmannskapene slukke et bål på en terrasse.

– Ikke rette plassen å tenne opp bål, konkluderte brannvesenet.

Alt i alt var Bjørn Tore Farstad, vaktkommandør i Oslo brann- og rednignsetat, fornøyd med den første natta i 2018.

– Jeg har vært i gamet i 30 år og det varier veldig hvor hektisk det er på nyttårsaften. Etter at det ble forbudt med styrepinneraketter så har det blitt betraktelig bedre. Det er stor forskjell på hvordan det var før og hvordan det er nå, det var vill vest i mange år, sier han til TV 2.

Så fort klokken passerte midnatt ble politiet varslet om uvettig oppskyting av raketter mot biler, togskinner, personer og husvegger på Varhaug i Rogaland. en politipatrulje rykket ut og tok fyrverkeriet fra en guttegjeng.

I Egersund ble en 25-åring anmeldt for å ha kastet en rakett inn i folkemengden i sentrum.

Heldigvis er det ikke alle meldingene som kommer inn til brannvesenet som viser seg å være like alvorlige. Da brannvesenet i Kristiansand i 22-tiden rykket ut på en automatisk brannalarm i Dronningens gate, var årsaken til alarmen en kake med et stjerneskudd.

Skallet ned politimann

Også på utestedene gikk det i perioder hardt for seg. I Oslo ble en full kvinne kjørt hjem før midnatt etter at hun slo til en vakt på et utested ved Stortinget.

I Bryne på Jæren ble en mann bortvist etter å ha oppført seg truende og spydig mot dørvakter.

I Asker ble en mann pågrepet for vold mot en annen mann i en leilighet i sentrum.

Det gikk heller ikke stort bedre i Fredrikstad. Rett etter midnatt ble politiet varslet om et slagsmål i en leilighet på Kråkerøy, og to menn i 40-årene ble sendt til akuttmottak etter slåssingen. Den ene av de to mennene fikk alvorlige stikkskader i slagsmålet, mens den andre mannen fikk skader i en hånd.

Klokken 00.42 opplyste politiet at de hadde tatt kontroll på en mann i Kolvereid i Nærøy i kommune. Mannen, som er i 20-årene, er mistenkt for kjøring i beruset tilstand, og han skal også ha truet politiet.

I Oslo ble politiet utsatt for mer enn bare trusler. Selv sier politiet at de forsøkte å hjelpe en mann som hadde blitt utsatt for vold, men at det hele endte med at vedkommende skallet til en politimann i ansiktet. Politimannen fikk en blåveis, og mannen blir anmeldt for vold mot politiet.

Dessuten kunne nok også det nye året ha startet bedre for en mann fra Oslo og en taxisjåfør fra Danmark. Nordmannen valgte å stikke fra regninga da de kom frem til den norske hovedstaden. Politiet dro ut til stedet, og fant mannen sovende i sin egen seng. Det hele ble toppet seg nok for taxisjåføren da drosjen gikk tom for strøm utenfor huset.

I løpet av de sene nattetimer ble meldt om slåssing en rekke steder i landet, blant annet i Tromsø hvor fem eller seks personer barket sammen på et av byens hotellet.

16-åring skadd av fyrverkeribatteri

Før nyttårsaften gikk øyelege ved Haukeland sykehus, Nils Bull, ut og ba om et privat forbud mot privat oppskyting av fyrverkeri. Øyelegen har i en årrekke registrert øyeskader som følge av fyrverkeriulykker, og heller ikke denne nyttårsfeiringen foregikk uten øyeskader.

Klokken 23.40 meldte politiet i Vestfold at en 16 år gammel gutt hadde blitt skadd i øyet av en fyrverkeribatteri.

I Kristiansund ble en ung mann skadd i ansiktet etter bruk av fyrverkeri i sentrum.