FÅR KRITIKK: Partileder Jonas Gahr Støre har fått kritikk for hvordan han har håndtert varslingssakene mot Trond Giske.
FÅR KRITIKK: Partileder Jonas Gahr Støre har fått kritikk for hvordan han har håndtert varslingssakene mot Trond Giske. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

I dag: Krisemøte om varslene mot Giske

I dag skal Arbeiderpartiet ha et ekstraordinært sentralstyremøte for å gjennomgå varslingssakene mot Trond Giske, og partiets håndtering av situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På det nye årets første hverdag møtes de 22 medlemmene i Arbeiderpartiets sentralstyre til et ekstraordinært møte.

Møtet var i utgangspunktet lagt til 8. januar, men på grunn av varslingssakene mot Trond Giske ble det flyttet fremover.

– Jeg synes det er riktig å kalle inn sentralstyret i partiet rett over nyttår for å ha en gjennomgang av den situasjonen vi har stått i før jul, uttalte partileder Jonas Gahr Støre 23. desember.

På møtet skal sentralstyret informeres om situasjonen og hvordan partiet har håndtert den. Det vil også være eksterne, juridiske rådgivere tilstede.

Nye varsler

– Siden vi omtalte dette før jul og jeg fremførte en generell kritikk, så er det kommet noen flere varsler. De skal behandles en og en, og det har vi ikke fått begynt på fordi det har vært romjul og Trond Giske har vært sykmeldt, men fra og med i dag har vi fullt trykk på det, sier Støre til NRK tirsdag morgen.

– Jeg kommenterer ikke antall av hensyn til varslernes anonymitet og ber om respekt for det, men det er snakk om mer enn et nytt varsel.

Støre sier det er viktig for ham å behandle varslene på en måte de kan stå for i ettertid.

Støres største prøve

Støre har tidligere nektet å svare på om han fortsatt har tillit til Trond Giske etter varslingene som har kommet inn om hans oppførsel.

– Landsmøtet har valgt nestlederen. Det er det jeg vil si, har han uttalt.

Mandag kveld ble det kjent at Arbeiderpartiets Trond Giske fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, etter varslene som har kommet om ham.

TV 2s politiske kommentator, Aslak Eriksrud, mener at Støre nå settes på sin største prøve som partileder. Han har fått kritikk fra flere hold for hvordan han har håndtert varslingssakene mot Giske.

Noen varslere har sagt at de ikke har følt at de har blitt tatt på alvor av partiet.

– Jeg står oppreist for måten vi har håndtert det på. Vi har tatt varslene på alvor og gjennomgått dem. Men det er også mitt ansvar å lytte til den det blir varslet om. Det er et viktig prinsipp her, sier Støre.

Sentralstyremøte

Torsdag 21. desember ble det innkalt til sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Giske møtte Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng for å diskutere varslene.

Støre uttalte i en pressemelding at han hadde gjort det klart for Giske at han har opptrådt på en kritikkverdig måte.

– Men det er uvanlig at en nestleder får en slik kritikk fra partisekretær og partileder. Men det var nødvendig, og det har også Trond Giske tatt på alvor, sa Støre.

Ydmyk

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener at spørsmålet om Giske overlever politisk avhenger av hvor alvorlige historier som kommer frem, og omfanget av dem. I tillegg ville det avhenge av hvordan Giske selv håndterer saken.

Etter møtet 21. desember møtte Giske TV 2 til et intervju. Da var han svært ydmyk.

– Jeg må ta dette på min kappe. Jeg må dypt beklage, uttalte han.

Giske ønsket ikke å si noe om enkeltsaker av hensyn til de som varsler.

– Om jeg ikke er enig i alt, så viser det en helhet som jeg må ta dypt innover meg, sa han.

Mandag kveld skrev Giske selv en lengre tekst på sin Facebook-side, hvor han bestrider flere av varslene.

«En grundig behandling innebærer også at jeg får legge frem min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene», skriver Giske.

Sykemeldt

22. desember meldte Trond Giske på Facebook at han hadde fått sykemelding av legen, og mandag opplyste han om at han fortsatt er det.

– Jeg er vant med et høyt medietrykk, men i denne saken opplever jeg en ny og annerledes journalistikk. Presset har blitt svært vanskelig å bære, skrev Giske i Facebook-meldingen.

Allerede i 2011 måtte Trond Giske på møte med Raymond Johansen for å diskutere SMSer han hadde sendt til en da 19 år gammel AUFer etter en festmiddag. Den gang var han næringsminister.