Kongens nyttårstale:

– I Norge skal vi ikke mobbe hverandre

I sin nyttårstale snakket Kong Harald om unges psyksiske helse og viktigheten av å fortsette arbeidet mot mobbing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har snakket mye om mobbing gjennom årenes løp – og jeg har ikke tenkt å gi meg, sa kongen under sin nyttårstale.

– For tenk hva det kunne bety om vi bare bestemte oss for at i Norge skal vi ikke mobbe hverandre, la han til.

I sin nyttårstale understreket Kong Harald at alle har noe godt i seg, også de som står bak mobbingen.

Den sterke viljen som bærer oss, kan også brukes til å bestemme seg for å slutte å mobbe og å bestemme seg for å oppføre seg ordentlig mot andre.

– På samme måte som de som blir mobbet velger å stå opp til enda en ny dag – på tross av det de aner komme – også denne dagen, sa han.

Psykisk helse

I sin nyttårstale tok kongen også opp psykisk helse hos unge.

– Av alle ressurser dette landet har, er mennesker den største rikdommen. Spesielt er barna og ungdommene våre dyrebare for oss, sa han.

Kongen skryter av den norske ungdommen, som han i talen sier at sitter på både kunnskap, sosial ansvarlighet og oppdrift, som gjør dem fullt i stand til å «ta landet inn i en ny tid».

– Samtidig gjør det meg fortvilet å høre om alle de unge som sliter psykisk – og at noen til slutt ikke orker å leve lenger, sa han.

Kongen trakk blant annet frem talen som den gang 18 år gamle Marte Sklet Johansen, holdt under kongeparets hagefest på Maihaugen i Lillehammer i sommer.

– Da Dronningen og jeg i sommer inviterte til hagefest på Maihaugen, holdt en ung kvinne en sterk appell om dette. Hun sa blant annet:

«Jeg ønsker meg et samfunn der vi tør å se hverandre inn i øynene og si: Her er jeg, og jeg bryr meg om deg.»

Viljen til å tenke nytt

Kongen skrøt også av den norske viljen til å tenke nytt og en god omstillingsevne.

Han trekker blant annet frem viljen hos enkeltmennesker og miljøer til å skape nye arbeidsplasser etter nedgangen i oljenæringen.

Viljen til frivillig arbeid og dugnadsånd kommer også frem, og Kong Harald tok opp en god kraft som bor i oss alle:

– Vi møter denne kraften i form av mennesker som gjør en innsats for andre. Vi møter den i enkelthistoriene om mennesker som ber om hjelp i en vanskelig situasjon – og alle dem som strømmer til og vil bidra, sier han ført han fortsetter:

– Vi møter den som en personling indre kraft hos dem som klarer å reise seg og begynne et nytt liv. Og vi møter den i den store, værende frivilligheten som landet vårt er tuftet på.

På vakt mot tilbakeslag

Mot slutten av talen kom kongen med en oppfordring om å verne om det vi holder høyt i det norske samfunnet.

– Vi må vær på vakt for tilbakeslag på områder der kvinner og menn har arbeidet i generasjoner for å ta oss dit vi er i dag – enten det gjelder kampen for menneskerettigheter, kvinners frihet eller barns trygghet. Om det gjelder vern av naturen eller dugnadens samlende kraft.

Til slutt hyllet Kong Harald samfunnet hvor vi har lov til å prøve og feile, og at vi får nye sjanser ved å være mennesker for hverandre.

«Derfor vil jeg – på denne årets siste dag – minne oss alle om at: «Det går ein stor vilje gjennom verden». Den gir oss mot til å kjempe for det vi har kjært. Den gjør at vi reiser oss igjen og igjen. Den gir oss kraft og klokskap til å gi hverandre en sjanse til. Godt nytt år!»