Alma gabriela (14) ble drept av en 14-åring:

– Det er fortsatt så vondt, så uendelig vondt

Foreldrene til Alma Gabriela håper drapet på datteren kan føre til en forandring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrene til Alma Gabriela ser opp på bildet av datteren og blir blanke i øynene. Savnet er ekstra stort i jula.

Det er sårt å prate om det som skjedde høsten 2015.

– Jeg husker lydene, krampaktig gråt. Jeg kommer aldri til å glemme det.

Mamma Nina Knutsen klarer såvidt å få frem ordene. Det er fortsatt så vondt, så uendelig vondt.

Hun snakker om 29. august, dagen da lederen for kommunens kriseteam ringte på døra hjemme i Søgne utenfor Kristiansand. Budskapet var ikke til å fatte.

Datteren Alma Gabriela var funnet død. Hun var bare 14 år gammel.

Jevnaldret gjerningsmann

14-åringen ble funnet druknet i Søgne-elva hvor det ikke var mye vann.

Ganske raskt mistenkte politiet at jenta var blitt drept. To uker senere fikk 14-åringens foreldre et nytt sjokk. En jevnaldrene gutt tilsto at han hadde drept jenta deres.

Nina og Rune Knutsen forteller om tapet av datteren. FOTO: TV 2
Nina og Rune Knutsen forteller om tapet av datteren. FOTO: TV 2

– Det kom som et sjokk at det var en på samme alder. Helt uvirkelig, sier jentas far, Rune Knutsen.

Han sitter ved siden av sin kone og prater lavmælt. Øynene hans senkes og han blir tatt tilbake til livets aller tyngste dager.

Barnevernets rolle

Den 14 år gamle gutten som innrømmet drapet på Alma Gabriela, var under barnevernets tilsyn. Etaten fikk kraftig kritikk i ettertid for ikke å ha gjort nok for å hindre at gutten begikk en så alvorlig forbrytelse som å ta livet av et menneske.

Barnevernets rolle på Sørlandet skulle få flere saker å svare for:

  • I desember 2016 tok en 15 år gammel gutt livet av en 14 år gammel gutt og en 48 år gammel tobarnsmor i en skolegård i Kristiansand.
  • I juli 2017 drepte en 15 år gammel jente et tilfeldig offer på 17 år på Sørlandssenteret. 15-åringen var under barnevernets tilsyn.

    Onsdag ble det klart at Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder konkluderer med at både helsevesenet og barnevernet brøt loven i oppfølgingen av den drapssiktede jenta.

  • I tillegg har det skjedd en rekke alvorlige hendelser på Sørlandet de siste par årene der barn har begått alvorlige straffbare handlinger.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder konkluderer i en fersk rapport med at både helsevesenet og barnevernet brøt loven i oppfølgingen av den drapssiktede jenta fra Kristiansand.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

I rapporten konkluderes det med at barnevernet i Kristiansand kommune ikke ga 15-åringen forsvarlige tjenester, og at de ikke lot henne selv medvirke i sin egen livssituasjon på en forsvarlig måte.

Både barnevernet og helseetaten fikk søkelyset mot seg. Hvorfor samarbeidet de ikke bedre for å hjelpe disse barna?

En rørt sykehusdirektør

TV 2 møtte direktøren for Sørlandet sykehus i Risør dagen etter drapet på Sørlandssenteret.

Jan Roger Olsen var tydelig preget av det som skjedde. Den siktede 15-åringen hadde en historie både fra helsevesenet og barnevernet.

– Dette er helt forferdelig og noe må gjøres. Sykehusdirektøren står med tårene i øyene. Han ber om en ting fra TV 2s team.

– Ta kontakt med meg om en måned. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at etatene samarbeider bedre. Vi kan ikke ha det sånn, sier han.

Et par måneder senere annonserer helseministeren at det skal bygges en ny institusjon på Sørlandet hvor både helseetaten og barnevernet skal samarbeide. Institusjonen skal starte opp 1. januar 2019 og har plass til seks barn og unge. Målet er at etatene skal samarbeide bedre for å hjelpe de mest vanskeligstilte barna videre i livet.

Ny institusjon

Hos Butetat Sør i Tønsberg møter vi Terje Jacobsen. Han er prosjektleder for det nye pilotprosjektet på Sørlandet.

– Det unike med prosjektet er at de offentlige etatene skal samarbeide mye bedre enn i dag, sier Jacobsen.

Han kan fortelle om undersøkelser som viser at mange barnevernsbarn sliter.

– Undersøkelser viser at 70 prosent av våre barn sliter psykisk. Dette viser at det er viktig å ha et godt og fungerende apparat som kan hjelpe dem, sier han.

Håper på forandring

Tilbake i stua til familien Knutsen sitter to foreldre som har mistet det kjæreste de hadde. De har mange tanker som det som skjedde og ikke minst hvordan det kunne ha vært unngått.

– Har dere tenkt på at Gabriela kunne levd dersom etatene hadde samarbeidet bedre?

Det er et vondt spørsmål å svare på, men Nina svarer kontant:

– Ja, det tenker vi på hver dag. Vi opplever at etatene er redde for å bryte taushetsplikt og gjøre feil og dermed blir det tette skott mellom dem.

Rune ser ut av vinduet, trekker pusten og sier;

– Jeg håper drapet på Gabriela kan bli brukt til noe. At det kan brukes til en forandring slik at ingen flere får oppleve det vi opplevde, sier Rune mens tårene renner nedover kinnene.