FARLIG AVFALL: Brannvesenet og allmennlege ber folk om å rydde opp etter seg på nyttårsaften.
FARLIG AVFALL: Brannvesenet og allmennlege ber folk om å rydde opp etter seg på nyttårsaften. Foto: Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

lege med klar beskjed på nyttårsaften:

Rydd opp!

Restene etter fyrverkeri kan gjøre stor skade på barn som finner det første nyttårsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år er det flere som skader seg på fyrverkeriet, men det er ikke bare på selve nyttårsaften man må passe ekstra godt på barna.

Også første nyttårsdag er det stor fare for at barn kan skade seg dersom restene etter gårsdagen ikke er ryddet vekk.

Kan være giftig

Ifølge lege og daglig leder ved Legevakt Vest, er det mye ved det utbrente fyrverkeriet som kan være skadelig.

– Er det metallrester så kan barn skjære seg i munnhulen, i svelget og nedover i systemet. Papiret inneholder også mye uheldig trykksverte som kan inneholde stoffer som i verste fall kan være kreftfremkallende, sier Kari Lise Jacobsen Eidjar.

Hun husker godt en episode tre år tilbake da et lite barn kom inn på legevakten.

– Det var noen som tydeligvis hadde hadde hatt oppskytingsbase i en barnehage og noen dager etterpå fikk vi inn et barn som hadde spist på forkullede trebiter. Det gikk heldigvis bra men det så veldig dramatisk ut, forteller legen.

Eksplosivt søppel

I forbindelse med nyttårsfeiringen må som regel brannvesenet rykke ut til flere branner som har startet i søppelkassene, men det er vel så skummelt med fyrverkeri som ikke ville gå av kvelden før og som blir liggende på bakken.

– Tidlig første nyttårsdag da skal barn ut å leke og særlig udetonert fyrverkeri som barn finner kan være skummelt. Vi henviser alle til å rydde opp brukt fyrverkeri og kast det på et trygt sted, sier Knut Halvorsen, Brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat.

Klar beskjed til de voksne

Både Eidjar og Halvorsen har nå en klar oppfordring til foreldre og andre voksne som skyter opp raketter i områder hvor barn og dyr leker ute.

– Det er viktig å rydde opp etter seg, ikke bare av hensyn til barn men også av hensyn til dyrene våre, sier Eidjar.