Lisa Finch reagerte med sorg på budskapet om at hennes sønn Andrew var skutt av Kansas-politiet etter «swatting».
Lisa Finch reagerte med sorg på budskapet om at hennes sønn Andrew var skutt av Kansas-politiet etter «swatting». Foto: Bo Rader/The Wichita Eagle/AP/NTB scanpix

Tobarnsfar drept etter skytespill-krangel

28 år gamle Andrew Finch ble torsdag skutt og drept av amerikansk politi etter falske varsler om en gisselsituasjon i hjemmet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er et mareritt for alle de involverte, sier visepolitimester Troy Livingston om hvordan en 28 år gammel tobarnsfar torsdag ble et uskyldig offer for «swatting» – falske nødanrop som skal få innsatsstyrkene SWAT til å rykke ut.

Ifølge FBI er det rundt 400 «swatting»-saker i året i USA, skriver Los Angeles Times. Det føderale politiet tok begrepet i bruk allerede i 2008, da de advarte mot en ny form for telefonterror.

Spillkrangel

Ifølge nettstedet Engadget, som skriver om teknologi, spill og underholdning, begynte to personer å krangle mens de spilte «Call of Duty» med en innsats på mellom én og to dollar.

En av dem, 25 år gamle Tyler Barriss, truet med å «swatte» den andre personen. Vedkommende ga da fra seg en adresse som ikke egentlig var personens egen, men adressen til tobarnsfaren Andrew Finch.

Kort tid etter ringte Barriss til rådhusets sikkerhetsavdeling. I samtalen utgir han seg for å bo på adressen til Finch, og sier blant annet at han har skutt faren sin og at han holder moren og et søsken som gissel.

– Jeg har allerede helt bensin rundt i hele huset, kanskje jeg bare skal sette fyr på det, sier Barriss i samtalen, ifølge The Independent.

SWATING: Tyler Barriss skal være personen som står bak den falske meldingen som førte til at Andrew Finch ble skutt. Foto: Glendale Police Department via AP.
SWATING: Tyler Barriss skal være personen som står bak den falske meldingen som førte til at Andrew Finch ble skutt. Foto: Glendale Police Department via AP.

Ubevæpnet

Kort tid senere rykket politiet ut til den aktuelle adressen og gjorde seg klar til en gisselsituasjon.

Da 28 år gamle Andrew Finch åpnet døren ba politiet han holde armene i været. En politibetjent skal ha avfyrt skudd da tobarnsfaren senket hendene, fordi han trodde Finch grep etter våpen.

Senere viste det seg at 28-åringen var ubevæpnet, sier visepolitimester Livingston.

Familien reagerer

«Swatting» er ifølge BBC blitt knyttet til konflikter i spillmiljøene, men Andrew Finchs mor sier ifølge Los Angeles Times at hennes sønn Andrew ikke drev med nettspill.

– Hva gir politiet rett til å åpne ild, spør moren som reagerer sterkt på at et falskt nødanrop kunne føre til at hennes sønn ble skutt og drept.

Tanten til den avdøde 28-åringen, Lorrie Hernandez-Caballero, mener personen som står bak den falske varslingen er ansvarlig for at hennes nevø nå er død og for at to barn har mistet sin far.

– Hvordan føles det å være en morder? Jeg kan ikke tro at folk gjør slikt med vilje, sier hun ifølge The Independent.

Dømt for bombetrusler

Nå er 25 år gamle Tyler Barriss i Los Angeles pågrepet og siktet i saken. Han er tidligere dømt for falske bombetrusler mot TV-kanalen ABC7.

Ifølge Engadget har en Twitter-bruker som skal være Barriss sin, tatt ansvar for flere falske politisamtaler, som blant annet har ført til evakueringen av Dallas Convention Center tidligere denne måneden og en bombetrussel mot en skole i Florida i november.

I Twitter-meldinger som brukeren @GoredTutor36 har sendt med nettstedet KrebsOnSecurity, skriver han at han ikke ville overgi seg til politiet selv om folk skulle be om det.

– Bombetrusler er mer morsomt og mye kulere enn swatting etter min mening. Jeg burde bare ha holdt meg til det, men jeg begynte å tjene penger på å gjøre swatting for andre, skriver brukeren.

Politiet i Glendale bekrefter at 25-åringen ble dømt til to års fengsel for bombetruslene, melder TV-kanalen.