ULYKKESFUGLER: 3/4 av fjorårets personskader på nyttårsaften gjaldt menn.
ULYKKESFUGLER: 3/4 av fjorårets personskader på nyttårsaften gjaldt menn. Foto: Åserud, Lise

Menn over 30 har flest fyrverkeriulykker

Alkohol er en av hovedårsakene til at det ofte kan gå galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall ulykker forbundet med fyrverkeri har heldigvis gått ned de siste årene, men fortsatt er det flere alvorlige personskader. I fjor ble det meldt inn 52 personskader hvor av 12 var alvorlige øyeskader.

Menn i flest ulykker

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som har utarbeidet tallene. Ifølge direktør Cecilie Daae er det særlig menn som er representert i ulykkesstatistikken.

– Det er menn over tredve år som er mest utsatt. Tre av fire som skader seg er faktisk menn, sier Daae.

Hvorfor er det sånn?

– Jeg tror nok at det er viss kjønnsubalanse i forhold til hvem det er som fyrer opp fyrverkeriet på nyttårsaften, men da er det jo også de som burde kunne dette, sier hun.

Thomas Haugstenrød (34) var ute i dag for å kjøpe fyrverkeri til i morgen kveld. Han er ikke overrasket over det Daae forteller.

– Menn over tretti har vel kanskje en tendens til å ha litt bedre selvtillit og litt mindre selvinnsikt, men nå er jeg veldig generaliserende da, flirer Haugstenrød.

Bruk beskyttelsesbriller

Av de 12 som fikk alvorlige øyeskader i fjor, brukte ingen beskyttelsesbriller. Nå håper Daae at årets nyttårsfeiring skal bli skadefri.

– Bruk beskyttelsesbriler, det kan jeg ikke få sagt nok ganger. Det er det aller viktigste. Sørg også for at du har dekket til hud og les bruksanvisningen, sier hun.

Direktøren advarer også mot at stjerneskudd kan være farlig for barn.

– Stjerneskudd kan gi gnister og gnistskader på øynene, og man må ikke bunte flere stjerneskudd sammen, sier Daae.

Færre branner

Etter at det ble forbudt med såkalte pinneraketter i 2008 har antall branner gått ned, men fortsatt oppstår det farlige situasjoner som følge av fyrverkeri.

– Vi har fortsatt bygningsbranner som oppstår på grunn av fyrverkeri. Vi har flere branner i søppelkasser, sier brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat, Knut Halvorsen.

Brannfaren er ikke over når rakettene er sendt opp. Også søppelet kan være brannfarlig.

– Udetonert fyrverkeri som barna finner 1. nyttårsdag kan være skummelt. Det er viktig at alle rydder opp og fjerner brukt fyrverkeri. Pass på at du har dynket det godt med vann eller snø før du kaster det søppelkassa, sier Halvorsen.

– Dropp Grandiosa

Brigadesjefen er opptatt av at folk ikke bare fokuserer på nyttårsrakettene som en potensiell brannfare i morgen.

– Nyttårsaften er en av de største festdagene i dette landet. Det gjør at det er mye festing og alkohol, som fører til flere tørrkokte kjeler og kjøkkenbranner. Dette kan medføre at folk omkommer i brann, sier Halvorsen.

Han oppfordrer folk til å la komfyren stå dersom man skulle bli sulten etter at rakettene er fyrt opp.

– Jeg foreslår knekkebrød og et glass melk, sier Halvorsen.

Ikke Grandiosa?

– Ikke en Grandiosa som kan bli glemt i ovnen.