Det amerikanske finansdepartementet har frigitt satelittbilder som tyder på at skip frakter olje til Nord-Korea.
Det amerikanske finansdepartementet har frigitt satelittbilder som tyder på at skip frakter olje til Nord-Korea. Foto: US. DEPT. OF TREASURY/New York Times

– Russiske og kinesiske skip smugler olje til Nord-Korea

Olje leveres i skip-til-skip-operasjoner i åpent hav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før jul vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig nye sanksjoner som skal ramme Nord-Koreas oljeimport, som er svært viktig for landets atomvåpen- og rakettprogram.

Forslaget var utarbeidet av USA, som ville ha oljeembargo til kommunistregimet. Nå anklages to av medlemmene i sikkerhetsrådet for brudd på sanksjonene.

Da USAs finansdepartement i november offentliggjorde satelittbilder som tydet på at skip fraktet olje til Nord-Korea, havnet 20 nordkoreanske skip på OFAC-listen.

Et satelittbilde tatt 19. oktober viste en såkalt STS-operasjon der ett av de sanksjonerte fartøyene, Rye Song Gang 1, var involvert.

STS står for skip-til-skip, og innebærer ifølge Kystverket «overføring av råolje eller oljeprodukt mellom skip som ligger fortøyd til hverandre, når et av skipene ligger til ankers eller når begge skipene er underveis».

Torsdag sa en høytstående tjenestemann i amerikansk UD til CNN at amerikanske myndigheter følger med på Nord-Koreas STS-operasjoner.

Overførte 600 tonn olje

En Hongkong-registrert oljetanker som USA ifølge Reuters har bedt FN svarteliste, er beslaglagt i Sør-Korea med 23 kinesiske statsborgere og to fra Myanmar om bord. Mannskapet mistenkes for brudd på FN-sanksjonene etter salg av olje til et nordkoreansk skip i oktober.

Skipet Lighthouse Winmore ble oppbrakt av sørkoreanske havnemyndigheter i Yeosu 24. november.

Den Hongkong-registrerte oljetankeren The Lighthouse Winmore ble oppbrakt i Sør-Korea med 23 kinesiske statsborgere om bord.
Den Hongkong-registrerte oljetankeren The Lighthouse Winmore ble oppbrakt i Sør-Korea med 23 kinesiske statsborgere om bord. Foto: Hyung Min-woo/Yonhap/AP/NTB scanpix

– Siden da har inspektører gått om bord og avhørt mannskapet, sier en talsperson for Sør-Koreas tollvesen til AFP.

Tankskipet var leid inn av selskapet Billions Bunker Group og hadde siste anløp i Yeosu i Sør-Korea 11. oktober da det lastet opp rundt 14.000 tonn raffinert olje fra Japan. Skipet satte deretter kursen til sjøs, angivelig med Taiwan som mål.

Men i stedet for å dra til Taiwan, overførte mannskapet 600 tonn olje til det nordkoreanske skipet Sam Jong 2 i internasjonalt farvann utenfor Kina, før tankskipet deretter returnerte til Yeosu, ifølge sørkoreanske tollmyndigheter.

Det sørkoreanske utenriksdepartementet opplyser at resultatet av granskingen skal meldes inn til FNs sikkerhetsråds sanksjonskomité.

Lighthouse Winmore eies av det Hongkong-registrerte selskapet Win More Shipping og er ett av til sammen elleve skip som USA har bedt Sikkerhetsrådet svarteliste for brudd på sanksjonene mot Nord-Korea.

Selskapet som Sør-Korea har navngitt som innleier av skipet, Billions Bunker Group, er ikke taiwansk, men tilhører Marshalløyene, heter det i en uttalelse fra Taiwan. Taiwan skal «fullt ut overholde» FN-sanksjonene mot Nord-Korea, forsikrer myndighetene i Taipei.

– Vi har bevis for at noen av fartøyene som driver med dette, er eid av selskaper i flere land, deriblant Kina, sier UD-kilden til CNN.

Kina, som var blant landene som stemte for et sviende kutt i drivstoffimporten til Kim Jong-uns diktatur, ble torsdag angrepet av USAs president Donald Trump.

Trump hevder at Kina er «tatt på fersken» i å frakte olje til Nord-Korea, men kinesiske myndigheter avviser påstandene, skriver E24.

– Russiske skip frakter olje

Ifølge Reuters leverer også russiske skip olje til Nord-Korea i skip-til-skip-operasjoner. Det skal ha funnet sted leveringer ved minst tre anledninger, sier to høytstående vesteuropeiske sikkerhetskilder til nyhetsbyrået.

Overfor Reuters uttalte de europeiske kildene fredag at det konkret skal dreie seg om at russiske skip tre ganger i oktober og november leverte drivstoff til nordkoreanske fartøyer.

– Det er i strid med sanksjonene, sa en av kildene.

En annen uavhengig kilde er også kjent med leveringene. Kilden kjenner imidlertid ikke til at den russiske regjeringen skal ha hatt noe med dette å gjøre.

– Det er ikke bevis for at den russiske regjeringen står bak, men de russiske fartøyene er en livslinje til nordkoreanerne, sa kilden.

STS-operasjonene mellom nordkoreanske og russiske skip kan tyde på endret smuglertaktikk etter at Reuters i september avslørte at nordkoreanske fartøy seilte direkte fra Russland.

Reuters hevder at den russiske oljetankeren Vityaz er blant skipene som har levert olje til Nord-Korea. Ifølge russiske havnedokumenter forlot fartøyet Slavyanka havn 15. oktober med 1600 tonn olje.

Den offisielle destinasjonen var en fiskeflåte i det japanske hav, men ifølge sikkerhetskildene til nyhetsbyrået foregikk det en STS-operasjon i åpent hav med den sanksjonerte, nordkoreanske oljetankeren Sam Ma 2.

Russiske myndigheter avviser påstander om at Moskva skal ha brutt FN-sanksjonene mot Nord-Korea.

– Russland har fullt ut og på strengt vis overholdt sanksjonsregimet, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet, videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

Uttalelsen kom lørdag, dagen etter at nyhetsbyrået Reuters publiserte en sak der vesteuropeiske sikkerhetskilder hevder at Moskva har brutt sanksjonene.

Russisk UD nevner ikke saken spesifikt, men viser til at FNs sikkerhetsråds resolusjoner innebærer begrensninger på Nord-Koreas import av raffinert olje, men at det ikke er ilagt fullt forbud.

Fortsetter atomprogrammet i 2018

Nord-Korea vil fortsette å utvikle landets atomprogram i fremtiden, ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA. Det skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

– Ikke forvent noen forandringer i landets retningslinjer. Landets helhet som en uovervinnelig makt kan verken undergraves eller ødelegges, heter det fra det nordkoreanske nyhetsbyrået. De siterer en rapport som kalles «Ingen makt kan seire over selvstendighet og rettferdighet».

Rapporten beskriver det regimet hele tiden har omtalt som en suksessrik utvikling av nye våpen, inkludert en interkontinental ballistisk missil som kan nå USA.

– USAs iherdige forsøk, både politisk, økonomisk, militært og diplomatisk, på å stanse Nord-Korea har til nå ikke vært noe hinder for vår overbevisning om å nå vårt mål, heter det.

Bare i år har Nord-Korea testet 16 missiler. Landet testet også dets sjette og kraftigste atomprøvesprenging i september.

– Nord-Korea, som en ansvarlig atommakt, vil lede en historisk trend på den eneste veien mot selvstendighet og rettferdighet, og slå ned på alle opprør på denne planeten, heter det videre. (TV 2/NTB)