– Trond Giske er utsatt for en heksejakt

Trond Giske er utsatt for en hekse-prosess. Det sier tidligere forbundsleder i LO og Ap-politiker Leif Sande.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han mener Giske er offer for en maktkamp og sier han forsvarer AP-nestlederen fordi han er opptatt av rettferdighet.

Leif Sande kalles en fagforeningskjempe. Inntil i vår var han leder for LOs Industri Energi, et av de største fagforbundene her i landet. Ved valget i høst ble han vararepresentant til Stortinget for Arbeiderpartiet.

– Urettferdig behandling

Nå går han ut og forsvarer Trond Giske.

– Jeg har vært tillitsvalgt hele mitt liv. Det er stort sett det jeg har holdt på med. Det å forsvare folk som er blitt urettferdig behandlet, sier Sande.

– Men er ikke du i ferd med å bagatellisere det Trond Giske har gjort?

– Jeg er ikke iferd med å bagatellisere det. For jeg mener at seksuell trakassering og varsling er veldig viktig. Jeg har vært med på å legge til rette i de jobbene jeg har hatt at dette må fram. Vi vet at vi hatt en ukultur og ikke tatt disse tingene på alvor opp gjennom årene. Sånn skal det ikke være. Men det er ikke sånn at fordi vi har hatt en ukultur som vi skal ha vekk, så skal Trond Giske være symbolet på at nå har vi fjernet den.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Sande går på barrikadene for Trond Giske. I 2014 ville han ha Giske som leder av partiet.

Idag er Ap-nestlederen sykemeldt etter at ha innrømmet upassende oppførsel overfor kvinner. Rett før jul kom det flere varslinger mot Giske.

Partileder Jonas Gahr Støre har sagt at varslerne hadde hatt en opplevelse av seksuell trakassering fra Giske. Ap-lederen har også sagt at Giske nå har lite å gå på.

– Han la seg flat og beklaget det han hadde vært med på. Han har ikke innrømmet at han har gjort noe straffbart og det har han sikkert ikke gjort heller. Jeg har heller ikke sett noe som betyr at han har overskredet loven.

– Men det er jo forskjell på straffbare forhold og at du som politiker må ha tillit?

– Ja, det får vi se på. Men de han skal ha tillit hos er ikke hos redaktørene i norske aviser,men medlemmene i det norske Arbeiderpartiet.

Framstilt med blink

Sande mener Giske helt siden valgnederlaget har vært utsatt for en hekseprosess.

– Dette er rett og slett en kampanje som fra dag en er satt igang mot Trond Giske, for å bli kvitt ham.

– Du har kalt det en heksejakt?
– Ja, det synes jeg også.

Sandes klare tale er ofte kontroversiell. I et internt fora for Ap-rådgivere på Stortinget ble det lagt ut et bilde av ham med en skyteblink på. Han vurderer fortsatt om dette skal anmeldes.

– Det er jo rett og slett en drapsoppfordring, der de tegner en blink på meg og anbefaler folk å skyte på meg. Jeg kommer inn på Stortinget for å være representant fra Vestlandet og så skal de spøke med en skytekonkurranse hvor jeg skal være blinken. Jeg synes det er helt grotesk. Og det kan jo ikke være sunt folkevett blant rådgiverne når de holder på sånn.

Rådgiveren som postet bildet skriver i en kommentar at dette var en intern spøk for noen få, som var en svært dårlig spøk.

– Det beklager jeg på det sterkeste. Jeg har også beklaget til Leif Sande, skriver Ap-rådgiver Anne Odden. Hun opplyser at dette var en reaksjon etter at Sande hadde angrepet rådgivernes klubbleder Ingunn Yssen.

Tirsdag samles Aps sentralstyre for å diskutere Giske-saken. Senere i januar skal også landsstyret kalles inn i forbindelse med saken. Varslingene mot partiets nestleder har kastet Arbeiderpartiet ut i en dyp krise.

– Hva tror du de kvinnene som har varslet om Giske tenker når du går ut og forsvarer ham?

– Jeg forsvarer ham slik at du har gjort noe du ikke skulle gjort i forhold til disse kvinnene og jeg er veldig glad for at du har beklaget det.

– Tror du Giske må gå av?

– Nei, det tror jeg ikke.

Ledelsen i Arbeiderpartiet ønsker ikke å kommentere Leif Sandes uttalelser om maktkamp i partiet og en heksejakt mot Trond Giske.