Her lover Hareide å bli problematisk for Erna

KrF-lederen er ikke særlig spent på hvordan forhandlingene mellom Venstre og regjeringspartiene ender.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Arild Hareide inntar tilskuerplass når Siv, Erna og Trine setter seg sammen til regjeringsforhandlinger den 2. januar.

– Jeg er litt spent på det politiske, siden dette jo blir det politiske grunnlaget for Solberg 2-regjeringen. Men når Venstre først har sagt ja til å sette seg til forhandlingsbordet, er det min forventning at dette ender med at Venstre blir en del av regjeringen. Erna Solberg sa riktignok før jul at dette slett ikke er sikkert, men jo, dette ender med en treparti-regjering sier Knut Arild Hareide til TV 2.

Best utenfor

Like sikker er KrF-lederen på at det var riktig av hans eget parti å takke nei.

– KrF ville i en firepartiregjering blitt et lite parti med tre større samarbeidspartnere, to veldig mye større. Vi har sittet i regjering, og vet at der må man være enige fra sak til sak og fra dag til dag. Og det ville blitt for krevende på grunn av den store avstanden mellom oss og ytterste høyre. Vi er trygge på valget vi har gjort. Det er ingen tvil om av vi har fått utrettet mest som konstruktivt opposisjonsparti i Stortinget, sier Hareide.

Han viser til blant annet vedtaket om en lærernorm i grunnskolen og bedringen av pleiepengeordningen. Siden regjeringen ikke har flertall har også opposisjonen vunnet flere andre saker som er viktige for KrF, blant annet økningen i pappapermisjonen.

KrF-lederen varsler flere slike gjennomslag i året som kommer. Blant annet i debatten om bioteknologimeldingen som skal behandles til våren.

Ensomt i midten

Men Knut Arild Hareide innser at det etter hvert er blitt nokså ensomt i sentrum av norsk politikk, med et venstre på vei inn i en Høyre/Frp-regjering og et Senterparti som tydeligvis satser på venstresiden.

– Jeg kjenner meg kanskje mer alene i sentrum en tidligere KrF-ledere, innrømmer Hareide.

Men han har også fått nye venner, blant annet konstaterer KrF-lederen at avstanden til Ap har blitt mindre etter at Jonas Gahr Støre ble partileder.

At statsministeren pekte på vedtaket om lærernorm i barneskolen som den største kamelen hun har måttet svelge denne høsten, kommenterer KrF-lederen på følgende måte:

– Hvis dette var den største kamelen tenker jeg at Erna ikke kan ha hatt særlig mange problemer denne høsten.

Han lover flere problemer neste år: Både Sivs økte tax-free-kvote, landbrukspolitikken, søndagsstengte butikker og bioteknologimeldingen er områder der KrF-lederen nå konstaterer at regjeringen har mistet det flertallet Erna Solberg hadde i forrige periode.

Alle disse områdene er viktige for KrF, og de vi bruke første anledning til å utfordre regjeringens politikk der det kan være mulig å samle opposisjonen.

Hareide-effekten

Da Knut Arild Hareide overtok som partileder var det mange som snakket om Hareide-effekten. At partiet nå kunne bli større og mer attraktivt i yngre målgrupper. Valget i høst tyder ikke på det.

Partiet falt fra 4,6 til 4,2 prosent. Og det var nettopp velgere på Hareides egen alder, de mellom 35 og 50 som sviktet KrF på valgdagen. Men selv tar Hareide dette med sin etter hvert velkjente selvironiske galgenhumor.

– De eneste som nyter godt av en Hareide-effekt i øyeblikket er vel det danske landslaget i fotball...