GULLDRAKT: Katrine Lunde bidro til Vipers første NM-tittel.
GULLDRAKT: Katrine Lunde bidro til Vipers første NM-tittel. Foto: Bøe, Torstein

Vipers tok deres første NM-tittel: – Fillerister dem

Stabæk rystet Vipers i starten av kampen, men storfavoritten ble til slutt flere numre for store.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stabæk – Vipers Kristiansand 17-30

For første gang siden 2007/08-sesongen er et annet lag enn Larvik blitt norgesmester.

Vipers' stjernegalleri tok en oppskriftsmessig seier, og sikret deres første NM-tittel selv med en småskadet Linn Jørum Sulland på benken hele oppgjøret.

– De har jobbet hardt, og de har jobbet over lang tid. Da er det godt, sa TV 2s kommentator Harald Bredeli da tittelen var et faktum.

Første tittel for Lunde

Tittelen var også Katrine Lundes første NM-tittel.

– Det er veldig stort. Jeg har hatt lyst på denne tittelen, og det er fantastisk. Vi gjør det på en god måte i dag. Jeg er veldig stolt, sier Lunde til TV 2 etter kampen.

Stabæk rystet imidlertid storfavoritten i første omgang. De ledet tidlig, og med fem minutter igjen av omgangen stod det 11-11.

Da stakk sørlendingene fra, og klarte å skaffe seg en luke på fire mål til pause. Utover i andre omgang lignet kampen mer og mer på den i september som endte med 46-17-seier til Vipers.

– Nå blir Stabæk filleristet av Vipers, sa TV 2s kommentator underveis i andre omgang, og fulgte opp:

– Stabæk hang med lenge, men nå viser Vipers vist at det er klasseforskjell på lagene.

– Jeg er stolt

Samtidig understreket Bredeli at det er en strålende prestasjon av Stabæk, som er tippet på nedrykksplass i serien.

Stabæk-trener Pål Oldrup Jensen er stolt over sølvet.

– I første omgang er vi der vi skal være, men andre omgang blir ikke som vi ønsker. Vi er ikke sterke nok mentalt eller fysisk til å stå imot et lag som Vipers, men alt i alt er jeg stolt av jentene. Vi skal ta det med oss og utvikle oss videre, sier Stabæk-sjefen.

Jenny Handal Sneve mener også laget må være fornøyd med medaljen.

– Når vi får litt tid på oss, er vi nok kjempefornøyde. Et sølv er en meget god prestasjon av det laget her, sier Stabæk-spilleren.

Stabæk tok initiativet

Bærmusjentene åpnet kampen best. Da de gikk opp i 2-0-ledelse tidlig, fikk Bent Svele assosiasjoner til landslagets overraskende tap for Frankrike.

– Dette er ganske likt konseptet i VM-finalen, der Stabæk forsvarer seg bra, sa TV 2s ekspert.

Da tok Vipers, anført av Kristine Lunde Borgersen, grep. Stjerneveteranen scoret tre mål på tre forsøk, og da Kristin Nørstebø satte inn 5-4 var ledelsen i storfavorittens hender.

Jeanett Kristensen misbrukte en mulighet fra sjumeteren, men Stabæk-laget klarte ikke å utnytte straffebommen til å utligne Vipers' ledelse. Istedenfor hamret Kristin Nørstebø sørlendingene i ledelsen i det påfølgende angrepet.

– Der setter Vipers kanonfart, skrøt Bredeli.

Utlignet

Stabæk lot imidlertid ikke Vipers skli i fra. Kristiane Stormoen klinket ballen via stolpen og i mål. Dermed stod det 11-11.

– All ære til Stabæk for det de har prestert så langt. De har mer enn bare kloret seg fast. Storfavorittene får slite her, kommenterte Bredeli.

De fem siste minuttene av omgangen skled imidlertid Vipers fra, og kunne gå til pause med 16-12-ledelse.

– Jeg er ikke overrasket, de er en verdig finalist. Vi må gjøre jobben vår skikkelig, det er ikke noen tvil om det, sa Vipers-trener Kenneth Gabrielsen i pausen.

Grusom Stabæk-periode

I andre omgang gjorde sørlendingene jobben skikkelig – Kari Brattset scoret med en gang, og bare sju minutter etter hvilen ledet de med åtte mål.

– Da står Vipers med 10-2 de siste tolv minuttene. Stabæk virker mer og mer usikre på hva de skal gjøre, konstaterte Svele.

Da Stabæk lå under med elleve mål bare 13 minutter ut i omgangen, hadde Stabæk-trener Pål Oldrup Jensen fått nok og tok timeout.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, og det skjer fordi vi ikke jobber nok, tordnet han til spillerne sine.

Tordentalen så ut til å ha gitt en viss effekt, selv om kampen var punktert. Til slutt tapte Stabæk med 13 mål for storfavoritten.