Fikk Tour de France-plass i julegave

Sven Erik Bystrøm har ikke vunnet et sykkelritt siden 2014, men hans nye lag sender ham likevel til en rekke av verdens aller mest prestisjetunge ritt i 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september 2014 gikk 25-åringen tilsynelatende lekende lett solo og vant U23-VM i Ponferrada, Spania.

Mer enn tre år senere venter man fortsatt på det virkelige gjennombruddet blant de store gutta - for ikke å nevne hans første seier som senior.

– Å ta egne resultater er noe jeg alltid har følt jeg har i meg. Det handler bare om å bli litt sterkere hvert år og ta de sjansene som byr seg. Vi får håpe det sniker seg inn noen sjanser jeg kan ta godt vare på. Det er løp med kortere bakker jeg har min spesialitet i, men det handler egentlig bare om å bli sterkere på alt, sier han til TV 2 under en treningsleir på Sicilia, Italia, og fortsetter:

– Du føler jo på et visst press. Men jeg er jo først og fremst hentet til dette laget for å være en hjelperytter. Det er sånn de måler resultatene mine.

– En flott gruppe ryttere

1. januar bytter han ut den røde Katusha-drakten med UAE Team Emirates' hovedsaklig svarte og hvite tekstil.

Etter tre år som helprofesjonell ved Alexander Kristoffs side fortsetter han profftilværelsen i det Italia-baserte, men De forente arabiske emirater-støttede, WorldTour-laget som en av Kristoffs viktigste menn. På laget finner man også Asker-gutten Vegard Stake Laengen.

Blant lagets største stjerner finner man, foruten Kristoff, ryttere som Daniel Martin og Fabio Aru.

– Jeg trives veldig bra. Det er en flott gruppe med ryttere. Jeg kjenner jo Alexander og Vegard veldig godt fra før. Det er alltid litt forskjellig når man bytter lag, men så langt har de tatt meg veldig godt i mot, forteller han.

Tour-debut i juli

2017-sesongen endte med 65 rittdager etter at en brukket skulder førte til at Vuelta a España måtte brytes etter etappe syv.

VM på hjemmebane gikk også fløyten.

Den uplanlagte pausen har han brukt på, først, å gifte seg, og deretter restituere seg og trene seg opp igjen.

– Det har vært mye av det jeg er vant med i vinter. Jeg fikk en lang og god «off season» med tanke på at jeg brakk skulderen i Vuelta a España - da var jo sesongen på mange måter over. Så jeg har fått god tid til å bygge meg opp og hatt en god periode hjemme i Stavanger. Så det ser veldig bra ut så langt, sier han.

Og høydepunktene står i kø når sesongen trilles i gang igjen i Dubai Tour tidlig i februar.

– Kalenderen ser veldig interessant ut. Jeg har allerede fått rittplanen min. Jeg starter i Dubai Tour, fortsetter i Abu Dhabi - men jeg drar hjemom mellom de rittene. Så er det Paris-Nice, Milano-Sanremo, de belgisk klassikerne frem til Paris-Roubaix. Etter det blir det en liten pause, før jeg fortsetter med Eschborn-Frankfurt, Tour of California, et italiensk etappeløp i juni, før det er Tour de France. Det er jo aldri spikret et halvt år frem i tid, men jeg er med på laget om alt går etter planen.