ADVARER: Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en pressekonferanse i Facebooks hovedkvarter i Palo Alto i California i 2010.
ADVARER: Facebook-sjef Mark Zuckerberg under en pressekonferanse i Facebooks hovedkvarter i Palo Alto i California i 2010. Foto: Scanpix

Advarer mot nytt Facebook-virus

Sikkerhethetseksperter advarer: Har du fått denne meldingen i Facebook Messenger, må du ikke åpne den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sikkerhetsselskapet Trend Micro har oppdaget et nytt virus som sprer seg via Facebook Messenger.

I en pressemelding skriver de at programmet heter «Digmine», og at det spres via en maskert videofil.

Meldingen kan se slik ut: «video_xxxx.zip».

«Digmine» rammer bare PC-er som bruker Chrome. En smarttelefon kan derfor ikke bli infisert.

Klikker man på «videoen», installeres det et ondsinnet Chrome-tillegg som gjør det mulig for hackere å få tilgang til brukerens Facebook-profil, i tillegg til at datamaskinen kan bli brukt til å grave og utvinne kryptovalutaen Monero.

VIRUS: Slik kan den falske videoen som blir sendt i Facebook Messenger se ut. Foto: Trend Micro
VIRUS: Slik kan den falske videoen som blir sendt i Facebook Messenger se ut. Foto: Trend Micro

Ved hjelp av «Digmine» setter hackerne sammen de infiserte datamaskinene i et nettverk som samarbeider om å grave etter Monero-koder.

I tillegg til at viruset infiserer datamaskinen, sender den ifølge Trend Micro automatisk filen videre til Facebook-vennene dine.

Spres som ild i tørt gress

Programvaren ble først oppdaget i Sør-Korea, og har deretter spredt seg til Vietnam, Thailand, Aserbajdsjan, Ukraina, Filippinene og Venezuela.

Foreløpig har ikke viruset blitt oppdaget i Norge, men Trend Micro skriver i pressemeldingen at viruset forplanter seg raskt.

I pressemeldingen svarer Facebook at de gjør alt de kan for å stanse viruset:

«Vi opprettholder en rekke automatiserte systemer for å stoppe skadelige lenker og filer fra å vises på Facebook og Facebook Messenger. Hvis vi mistenker at datamaskinen er infisert med skadelig programvare, vil vi gi deg en gratis antivirus skanning fra våre pålitelige partnere. Vi deler tips om hvordan du holder deg trygg og lenker til disse antivirusskannerne finner du på facebook.com/help».