BØR TIL FINALE: Petter Northug har kniven på strupen i januar.
BØR TIL FINALE: Petter Northug har kniven på strupen i januar. Foto: Olsen, Geir

Sjefens nyttårshilsen til Northug: – Må til sprintfinale

Vidar Løfshus legger press på Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Tour de Ski-manager her!

Northug har hatt en tung sesongstart, der han er blitt vraket til både verdenscupåpningen og Tour de Ski.

31-åringens vei til OL er lang og kronglete. Landslagssjef Vidar Løfshus understreker at Northug må vise form i de rette skirennene. For Northug er de rette skirennene sprint i Piteå (Skandinavisk cup), NM på Gåsbu samt verdenscupsprinten i Planica (sprint).

Men det holder ikke bare for mosbyggen å dukke opp. Han må vise seg frem fra en helt annen side enn han har gjort i høst og vinter.

– For Northugs del handler det om å komme i gang å gå fort i sprint. Vi vet det blir kjempegod konkurranse på de sprintene han skal gå. Det er flere medaljekandidater i OL som går sprintene. Har Petter en god sprintform, har han også en god distanseform. Ved å bekrefte det i Planica er det godt nok, sier Løfshus.

– Må han være i finale i Piteå og Planica?

– Det er en vurdering fra renn til renn. I tillegg er det intern konkurranse, så det handler om å slå de rette lagkameratene. Finale er noe man bør klare å oppnå. Det klarer de fleste som skal til OL, sier Løfshus bestemt.

VG: Northug trosser landslagsledelsen

Det ser imidlertid ut til at Northug ikke dukker opp i Piteå, slik Løfshus ønsker.

– Det er svært tvilsomt at han går der. Det er bortimot sikkert at han ikke stiller i Piteå. Jeg skal ikke konkludere, men jeg har en sterk tvil, sier Stig Rune Kveen til VG.

31-åringens trener understreker at det er Northugs eget valg.

– At han ikke vil gå der er helt naturlig. Petter vant Skandinavisk cup sammenlagt som 19-åring. Han er ikke gira og har ikke motivasjon til det. Så får vi se hva det blir videre, sier Kveen.

Legger stor vekt på skjønn
Skandinavisk cup i Piteå (5.- 7. januar), NM på Gåsbu (11.- 14. januar) og verdenscup i Planica (20.- 21. januar) er altså Northugs tre siste muligheter til å kvalifisere seg for OL-troppen.

Programmet i Piteå er slik:
Fredag 5. jan: Sprint klassisk
Lørdag 6. jan: 10/15 km fri teknikk individuell start
Søndag 7. jan: 20/30 km klassisk fellesstart

Løfshus´ krav om finaleplass er i tråd med kriteriene som gjelder fra Olympiatoppen. For å være kvalifisert til OL må man enten ha én topp 6-plassering i verdenscupen eller to topp 12-plasseringer i verdenscupen.

«Utover kriterier som skissert overfor legger NSFL stor vekt på skjønn» skriver Skiforbundet i sin sesonginformasjon.

Totalt kan 20 utøvere (maksimalt 12 av et kjønn) representere Norge i OL. Det er lagt opp til tre uttaksdatoer sammen med Olympiatoppen: 20. desember 2017, 15. januar 2018 og 23. januar 2018.

– Ikke gunstig å reise rundt til Piteå
NRK-ekspert Fredrik Aukland tror OL-toget gikk for Northug da han ikke ble tatt ut til Tour de Ski.

– Jeg tror Northug ville hatt bedre muligheter til å vise seg frem i verdenscupen enn i Skandinavisk cup. Slik situasjonen er nå har han ikke annet valg enn å gå i Piteå. Jeg er usikker på om Northug klarer å kvalifisere seg til OL, fordi han må prestere både i Piteå, NM og i Planica. For meg virker det som en veldig vanskelig og tung vei for Petter Northug, sier Aukland.

– Han brenner opp mye krutt før et eventuelt OL?

– Det er overhodet ingen god løsning for å gå fort i OL. Hvis målet er å gå fort i OL er det ikke gunstig å reise rundt til Piteå, NM og Planica. Han kunne vært i Sveits i forkant av Tour de Ski, ligget i høyden, fått mange gode muligheter i Tour de Ski og et annet opplegg inn mot OL. Dette er en langt fra god situasjon. Akkurat nå tviler jeg på at vi får se Northug i OL, sier Aukland.

– Var Tour de Ski-vrakingen OL-dødsstøtet?

– Jeg tror det. Fordi han ikke har flere muligheter i verdenscupen. Han må faktisk først gå seg inn i verdenscupen. Jeg er ikke sikker på at han klarer det. Northug må gjøre det bra i alle renn han er med i. Han må gjøre det helt topp i tre renn på rad, for så å prikke inn en ny topp i OL. Med den sesongen han har hatt i år er det nesten ikke mulig å få til. Jeg mener Northug burde blitt tatt ut til Tour de Ski etter Lillehammer. Da kunne han blitt sendt ned til høyden tidlig for å forberede seg til Tour de Ski. Han burde hatt en plass på laget som er her, og han burde fått plassen tidlig. Grunnen? Fordi han har levert så gode resultater tidligere. Da ville man faktisk funnet ut om han er god nok til å ta OL-gull eller ikke, sier Aukland, som ikke vil spå hvordan Northug vil hevde seg i Piteå.

– Det er få som vet i hvilken fysisk form Northug er i. Jeg tror han hadde vært i bedre fysisk form om han hadde fått forberede seg i høyden. Tour de Ski er en kjempefin arena for å gå seg i form. Det er nesten som et sykkelritt. Hvis man kombinerer Tour de Ski med en god treningsperiode i høyden i forkant og trening i bakkant, er det er veldig god formel for å komme i form. Det tror jeg Northug hadde hadde veldig nytte av. I stedet må han gå renn på et lavere nivå der han må prestere i hvert eneste renn. Det er den tyngste veien han overhodet kunne fått, og jeg tror ikke han kommer til å klare det, sier han.