SLUKKING: Brannmenn jobber på stedet i bygningen som har brent i Bronx, New York. Foto: Amir Levy / AFP / NTB scanpix
SLUKKING: Brannmenn jobber på stedet i bygningen som har brent i Bronx, New York. Foto: Amir Levy / AFP / NTB scanpix

Minst tolv omkom i brann i New York

Minst 12 mennesker har mistet livet og 15 er skadd i en brann i bydelen Bronx i New York, ifølge en talsmann for byens borgermester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kan hende vi mister flere, sa de Blasio til pressen utenfor bygget der det brant torsdag kveld lokal tid.

Han opplyste at et barn på rundt ett år er blant de omkomne.

Fire personer er kritisk skadd, og det er fortsatt ikke gjort rede for alle beboerne i de over 20 leilighetene i bygget.

Med unntak av terrorangrepet 11. september 2001 er brannen den dødeligste i New York siden 1990, opplyser byens brannvesen.

– Panikk

Kenneth Kodua, som bor i bygningen, forteller at han gikk for å kjøpe mat til seg selv og romkameraten. Da han kom tilbake, møtte han folk som flyktet fra brannen i panikk, men ikke romkameraten.

– Jeg prøvde å ringe henne. Jeg prøvde å ringe. Ikke noe svar, forteller Kodua.

Rundt 170 brannmenn arbeidet i temperaturer ned mot ti minusgrader for å redde folk ut av bygningen. Brannen ble meldt like før klokka 19 torsdag kveld.

Den brøt ut i første etasje og spredde seg opp gjennom de fem etasjene i løpet av få minutter. Mange rakk dermed ikke å komme seg ut av leilighetene sine.

DRAMATISK: Det utspilte seg dramatiske scener utenfor bygården som brant i Bronx torsdag kveld. Foto: Francesca Rosales/via REUTERS
DRAMATISK: Det utspilte seg dramatiske scener utenfor bygården som brant i Bronx torsdag kveld. Foto: Francesca Rosales/via REUTERS Foto: Social Media

– Fanget

Brannårsaken er ukjent, og flere spør seg hvordan brannen kunne spre seg så raskt i det rundt 100 år gamle mursteinsbygget, som ble oppført i en tid der kravene til brannsikring i New York hadde blitt strengere.

– Røyken var voldsom og folk ropte «Kom deg ut!». Jeg hørte en kvinne rope: «Vi er fanget, hjelp!», sier øyevitnet Jamal Flicker til New York Post.

Bronx har en mørk brannhistorie. Begge de to dødeligste brannene før denne har skjedd i bydelen.

I 2007 omkom ti personer i en brann i bydelen, og i 1990 døde 87 mennesker i en brann i en klubb i Bronx.

(©NTB)