VANT FØRSTE: Magnus Carlsen vant torsdagens to første parti og tok turneringsledelsen, men den glapp i det avgjørende partiet.
VANT FØRSTE: Magnus Carlsen vant torsdagens to første parti og tok turneringsledelsen, men den glapp i det avgjørende partiet. Foto: Anastasia Karlovich / Fide /

Carlsen sviktet i det avgjørende partiet

Alt lå til rette for Magnus Carlsen-gull i Riyadh, men 27-åringen sviktet da det gjaldt som mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med hvite brikker sviktet Magnus Carlsen i det avgjørende partiet mot Alexander Grisjtsjuk.

– Dette har vært et av de dårligste partiene i hans moderne karrière, sa NRKs kommentator Torstein Bae like før slutt.

Helt på tampen hentet Carlsen inn en del av Grisjtsjuks enorme ledelse, men måtte til slutt innse nederlaget.

– Det er veldig skuffende. Jeg spilte veldig dårlig ganske tidlig, og etter det var det oppoverbakke. Jeg tror jeg fikk noen sjanser, men jeg greide ikke å ta dem, sier Magnus Carlsen til NRK, og følger opp:

– Jeg kjente at partiet mot Fedosejev tok veldig mye ut av meg. Jeg hadde ikke kreftene som trengtes til slutt, sukker han.

Gullet står mellom Wiswanathan Anand, Ian Nepomnijasjtsji og Vladimir Fedosejev. Der måtte det beregning til for å finne ut hvem som skulle ut i playoff om gullet.

Anand møtte russiske Vladimir Fedosejev over to partier. Der gikk indiske Anand seirende ut og sikret gullet.

Var svært jevnt

Foran det siste og avgjørende partiet var det svært jevnt i teten i hurtigsjakk-VM i Riyadh.

Magnus Carlsen og Wiswanathan Anand stod begge med ti poeng. Bare et halvt poeng bak fulgte et felt bestående av seks spillere.

I det avgjørende partiet møtte den norske sjakkstjernen mot Alexander Grisjtsjuk. Samtidig spilte Anand mot Xiangzhi Bu, et parti som endte med remis.

Dermed var skjebnen klar for Carlsen – VM-tittel med seier, og en sannsynlig play-off mot Anand med remis. Etter resultatene i de andre oppgjørene endte han opp uten medalje.

– Satt fryktelig langt inne

I det andre partiet, da han spilte mot Vladimir Fedosejev, tok Carlsen over turneringsledelsen.

Fedosejev, som da var i ledelsen, ventet i det andre partiet på den siste dagen av VM i hurtigsjakk. 22-åringen satte tidlig opp en mur med hvite brikker i sitt forsøk på å få remis. Carlsen presset for seier med svart, og fikk til slutt lønn for strevet etter et langt parti i hurtigsjakk-sammenheng.

– Det er bra. Det satt fryktelig langt inne, men det er fort sånn når han føler psykologisk at han bare vil ha remis, så kan jeg tillate meg litt mer enn ellers. Her sto jeg ikke best på noen måte, men i og med at han ikke gikk for seier, kunne jeg gjøre det uten risiko, sa Carlsen til NRK.

Delt turneringsledelse

Kinesiske Wang Hao var motstander i parti nummer tre, og partiet gikk raskt inn i en remisstilling. Kineseren satte til slutt opp en fullstendig blokade og Carlsen måtte si ja til remis. Likevel var den norske verdenseneren fortsatt turneringsleder med to parti igjen.

I det fjerde partiet mot russiske Vladislav Artemjev ble det enda en remis – dermed gikk han inn i det avgjørende partiet med delt turneringsledelse med Wiswanathan Anand.

– Luften har gått litt ut av ballongen de siste rundene. Jeg spilte litt dårlig i åpningen, men heldigvis spilte ikke han (Artemjev) så ambisiøst som han kanskje burde, sa Carlsen til NRK etter det nest siste partiet

Revansje mot Pantsulaia

Carlsen startet dagen med seier. Motstanderen Levan Pantsulaia vant sensasjonelt mot Carlsen under forrige utgave av hurtigsjakk-VM, men Carlsen gikk ikke på samme smellen to år på rad.

27-åringen fra Lommedalen presset Pantsulaia fra start, og georgieren fikk til slutt akutt tidsnød, som gjorde at Carlsen fikk et overtak i sluttspillet som han benyttet seg av.

Med tre seirer, én remis og ett tap onsdag, sto den norske verdensmesteren med sju poeng etter ti spilte partier under verdensmesterskapet i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Etter fem runder sto Carlsen med 3,5 poeng. Det var samme antall poeng som han hadde på samme tidspunkt under fjorårets VM i hurtigsjakk. Da ble det til slutt bronse.

(©NTB/TV 2)