MÅ TROLIG FØLG PLAN B: Petter Northugs Tour de Ski-håp er helt avhengig av akutt sykdom i den norske leiren.
MÅ TROLIG FØLG PLAN B: Petter Northugs Tour de Ski-håp er helt avhengig av akutt sykdom i den norske leiren. Foto: Olsen, Geir

løfshus om northugs sjanser:

– Skal han gå Tour de Ski, må noen bli syke i natt

Vidar Løfshus mener Petter Northug må sikte seg inn på skandinavisk cup i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug har klamret seg til håpet om at et forfall i den norske troppen skulle skjenke ham en siste sjanse til å komme i OL-form gjennom Tour de Ski.

Den sjansen er nå mikroskopisk etter at Martin Johnsrud Sundby er friskmeldt. Torsdag morgen reiste landslaget til Sveits - uten idrettens største profil med på flyet.

– Han (Northug) sier at han er i bra drag. Han må bare komme i gang å gå skirenn. Han har mange muligheter til å kvalifisere seg til OL, sier Løfshus om sesongens mest omtalte skikonflikt.

– Reiser han til Piteå (for skandinavisk cup i januar, red.anm)?

– Ja, jeg regner med at han drar dit. Han har klamret seg til håpet om å gå Tour de Ski. Nå må han begynne å sikte seg inn mot de viktige rennene i januar, mener Løfshus.

– Han kommer ikke ned til Sveits uansett?

– Nei. Det har ikke vært snakket så mye om hvilke skirenn han skal gå, men han vet hvilke han må gå. Skal han gå Tour de Ski må noen bli syke i natt. Da kan vi hive han på flyet i morgen. Alt er mulig, sier Løfshus.

Northug står fortsatt oppført som førstereserve på det norske herrelaget.

Senest i går sendte imidlertid Skiforbundet ut en pressemelding der de gjentok at samtlige uttatte løpere er friske og raske inn mot Tour-starten på TV 2 30. desember.

– Vi har sterke lag både på kvinne- og herresiden. Vi skal være med å kjempe helt til toppen av den siste bakken, sier Løfshus om Norges ambisjoner i Touren.

Martin Johnsrud Sundby har fått testsvarene han håpet på. Da er han plutselig en av sammenlagtfavorittene, mener landslagssjefen.

– Han sier at han føler seg bra og at det har sluppet litt. Da er han en av favorittene, selv om det er ganske åpent. Det blir veldig tøft å slå Sergej Ustjugov og Alexander Bolshunov. I tillegg har Maurice Manificat vært i bra form. Han har til og med tatt seg videre fra prolog i noen sprinter, sier Løfshus.

Han er storfan av Tour-konseptet, men ser at det skader omdømmet når Touren kommer sent inn i OL-sesonger.

– Det er blitt et veldig bra konsept, men hvert fjerde år kommer OL, som er enda mer prestisjefylt. Da er det noen som flikker litt på planene sine. Det kan være Tour de Ski må tenke litt nytt og flytte på konseptet i OL-året, sier Løfshus.

PS: En som har blitt syk, men som ikke er norsk og som ikke åpner for Northug, er svenske Emil Jönsson.

– Etter noen dager med dårlige luftveier og husarrest begynner det å kjennes bedre igjen, men ikke bra nok for å være med i Tour de Ski, dessverre. Kofferten sto pakket og klar, men må pakkes opp igjen. Sikter videre mot kommende konkurranser i stedet, skriver Jönsson i sosiale medier torsdag.

Landslagssjef Rikard Grip synes det er synd at nok et sterkt, svensk navn forsvinner fra troppen.

– Men det er dessverre ikke mye man kan gjøre. Er man ikke frisk, er det vanskelig å konkurrere og prestere, sier Grip til TT.

– «Stjernefallet» fokuserer vi ingenting på. Vi fokuserer på å gjøre det så bra som mulig i denne touren med de vi har med oss. Vi har et sterkt herrelag som jeg ser fram til å se i aksjon, og vi har noen sterke navn på damesiden også, sier Grip.