VERDENS RIKESTE: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos topper listen av verdens rikeste - og går forbi Bill Gates.
VERDENS RIKESTE: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos topper listen av verdens rikeste - og går forbi Bill Gates. Foto: Mandel Ngan

Verdens rikeste blir rikere og rikere: – Et demokratisk problem

Verdens rikeste personer har tjent fire ganger mer år enn i fjor. Det bekymrer økonomi-professor, Kalle Moene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 440 milliardærer har økt sin nettoverdi i løpet av året, som samlet utgjør forbløffende én billion kroner.

Det viser tall fra Bloomberg, som rangerer de 500 rikeste i verden.

Den samlede verdien til de som er på topp 500-listen, gikk opp fra 4,4 billioner dollar til 5,3 billioner mellom 27. desember 2016 og 26. desember 2017.

Det vil si at de har tjent fire ganger mer i år enn i fjor.

Hovedårsaken til gevinstene er at akjekursen har gått opp, og milliardærene eier de fleste aksjene. Dermed får de en formuevekst.

Gates forbigått

I tillegg har det skjedd en endring i toppskiktet på rikinglisten det siste året, skriver RT.

Bill Gates, som har vært verdens rikeste mann siden 2013, ble erstattet av Jeff Bezos i oktober.

Bezos er grunnleggeren av Amazon, og tjente mest det siste året - hele 34,2 milliarder dollar. I tillegg har han en formue på 99,6 milliarder, og overgår lett Gates' 8,3 milliarder. Bezos tjente nesten 200 milliarder på Black Friday-salget alene etter at Amazon-aksjen steg i været.

Bill Gates ville vært verdens klart rikeste person dersom han ikke hadde gitt bort nær 700 millioner Microsoft-aksjer og flere milliarder dollar i veldedighet opp gjennom årene.

Rikeste kvinne

Mark Zuckerberg er på femteplass på listen, men Facebook-gründeren hadde den største økningen i opptjeningen, på hele 45 prosent, eller 22,6 milliarder.

Alice Walton er verdens rikeste kvinne, og på 16. plass på listen. Den amerikanske Wal-Mart-arvingen så en økning på 12,3 milliarder dollar i år.

Her kan du søke i TV 2s lister og se hvem som tjener best i din hjemkommune.

Flest amerikanere

Det er flest amerikanere på listen over verdens rikeste personer. Hele 159 av milliardærene er fra USA. Til sammen har de en inntjening på 315 milliarder dollar, samt en formue på 2 milliarder.

Men det er de 38 kinesiske milliardærene som til sammen har tjent mest. I 2017 økte deres formue med 65 prosent, eller 177 milliarder dollar.

De 27 russerne på listen ser også positive tall, til tross for USAs og EUs sanksjoner. De har fått inn 29 milliarder dollar og har nå mer penger enn før restriksjonene ble pålagt landet, etter Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

– Problematisk

Professor Kalle Moene ved Økonomisk institutt på Universitet i Oslo mener dette med at de rike bare blir enda rikere, er et politisk og demokratisk problem.

– De fleste reagerer på at en svært liten elite eier så mye og høster så mye av gevinsten. Jo mer formue, jo mer politisk makt, sier han, og viser til at det er vanskelig å ikke gi fordeler til de som eier mest.

Mønsteret ser ut til å være at de som har stor rikdom får stor politisk innflytelse, og de som har stor politisk innflytelse får stor rikdom, mener Moene.

Han påpeker at de ofte har beundring i befolkningen og politisk makt, og det kan få uheldige konsekvenser.

– Det kan bli som i USA, der Donald Trump gir skattelette som i all hovedsak tjener de aller rikeste, sier professoren.

Kina er versting

Moene viser til at noen land selvfølgelig gir mer politisk makt til de rike enn andre, men viser til at USA og Kina er blant de verste.

– Det er en faretruende økning i Kina med rike som har skaffet seg politisk makt. Stor ulikhet er generelt et demokratisk problem, slår han fast.

Han legger til at når det ikke finnes noen motmakt kan dette få store konsekvenser.