I HØYSIKKERHETSFENGSEL: Frode Berg la ut på en reise fra Norge som førte ham til spionanklager og fengsel i Lefortovo-fengselet i Moskva.
I HØYSIKKERHETSFENGSEL: Frode Berg la ut på en reise fra Norge som førte ham til spionanklager og fengsel i Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: AP/NTB scanpix/privat

Isolert i russisk fengsel:

Ingen spiontiltalte har blitt frikjent på 18 år – hva vil skje med Frode Berg (62)?

Frode Berg (62) reiste fra Kirkenes til Moskva med 3000 euro i lommene og endte med spiontiltale. Advokaten vet ikke hvor pengene kom fra eller hvem som skulle ha dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag fikk 62 år gamle Frode Berg besøk i høysikkerhetsfengselet Lefortovo av representanter fra den norske ambassaden for andre gang siden han ble pågrepet i Moskva, mistenkt for spionasje, 5. desember.

Hans russiske advokat Ilja Novikov deltok også i besøket, som varte i rundt en time.

– Han har gitt oss tillatelse til å si at han etter forholdene blir godt behandlet i fengselet, men han synes situasjonen er krevende, sa kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til TV 2 etter møtet.

Berg, som er tidligere grenseinspektør og bosatt i Kirkenes, beskyldes for å ha betalt for hemmeligstemplet informasjon som spion, og på seg da han ble pågrepet hadde han 3000 euro.

Han har selv forklart at han skulle levere pengene på oppdrag for noen andre. Ifølge siktelsen ble det funnet to brev på Berg da han ble tatt av sikkerhetspolitiet FSB.

Hans norske advokat Brynjulf Risnes, som kommuniserer med Berg gjennom den russiske advokaten, sier til TV 2 at han ikke har fått detaljert informasjon om hvorfor Berg hadde pengene. Risnes betegner pengebeløpet som relativt beskjedent.

– Det han har sagt er at det er folk han kjente som hadde bedt ham om å gjøre det han selv oppfattet som et nokså fornuftig og uskyldig oppdrag, sier Risnes til TV 2.

Spionanklagen som «lyn fra klar himmel»

Berg har fortalt at han ikke forsto hva som skjedde da han ble pågrepet.

– Han var helt intetanende da han ble pågrepet og skjønte overhodet ikke hva dette dreide seg om før folk begynte å snakke om spionasje, sier Risnes.

– Vet du om han har transportert penger på samme måte før?

– Såvidt jeg har forstått har han aldri gjort det før.

– Vet du hvor pengene kom fra og hva de skulle brukes til?

– Nei, dessverre så har jeg ikke informasjon om hvor de kom fra eller hvor de skulle. Det eneste jeg vet er det med overleveringen og at han føler seg lurt av noen, sier advokaten.

– Hva har Frode Berg fortalt om sin reiseaktivitet til og fra Russland?

– Det er ikke mange besøk og de har vært korte. Dette handler om kulturell utveksling slik vi har forstått det. Å på noen som helst måte lese noe mønster hvor han skulle hatt noen spionrolle blir umulig, selv om vi har prøvd det fra alle synsvinkler. Det som står fast er Frode Bergs forklaring om at dette kom som lyn fra klar himmel og at han ikke har noen tilknytning til spionasje, sier advokaten.

To uker uten besøk i vente

Ifølge Risnes må Berg nå vente i rundt to uker før han igjen får snakket med sin russiske advokat. Besøkskontrollen i fengselet er svært strengt, og på grunn av nyttårsfeiringen blir det ikke mulig å få besøkt Berg før 12. januar.

Han har ikke tilgang til telefon, og får ikke motta besøk fra familien.

– 12. januar blir oppstartspunktet for Novikov, advokaten vi har engasjert. Det viktige blir da at han får tilgang til etterforskningsmaterialet det russiske sikkerhetspolitiet har på Berg, slik at han får begynne å jobbe konkret med de anklagene han er utsatt for, sier Risnes til TV 2.

Tror på overføring til Norge

Ifølge Risnes lider ikke den norske spionsiktede mannen noen fysisk overlast, men han må belage seg både på å måtte vente til et godt stykke ut i 2018 før det blir en rettssak og å bli dømt.

– Etter år 2000 har ingen som er spionanklaget frifunnet. Vi forventer at det kommer en rettssak enten til sommeren eller rett etter sommeren, sier Risnes.

Bergs norske advokat sier at de allerede har begynt å tenke på hva som skjer etter en eventuell domfellelse. Spiondømte risikerer mellom 10 og 20 års fengsel i Russland.

På spørsmål om hvorvidt nordmannen må sone hele straffen i Russland, svarer han bastant:

– Det ser jeg på som helt uaktuelt. Jeg ser det som nokså utenkelig at han skal sone en hel spiondom i Russland. Jeg tror nokså sikkert at det vil være mulig å få ham overført og tilbake til Norge, avslutter Risnes.