MØTES IGJEN: Statsminister Erna Solberg og USAs president Donald J. Trump møttes under NATO-møtet i Brussel i mai i år. Nå skal Solberg besøke Trump i USA.
MØTES IGJEN: Statsminister Erna Solberg og USAs president Donald J. Trump møttes under NATO-møtet i Brussel i mai i år. Nå skal Solberg besøke Trump i USA. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS.

Erna Solberg skal møte Trump i januar

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Søreide (H) er invitert til et besøk hos Donald Trump i Washington 10. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding onsdag, skriver Det hvite hus at Donald Trump ser frem til å utveksle synspunkter på de bilaterale båndene mellom USA og Norge.

I pressemelding heter det at også regional og global sikkerhet, samt økonomiske utsikter vil være tema for samtalene.

– Presidenten og statsministeren vil diskutere felles forsvars- og sikkerhetsmål innen NATO og den globale koalisjonen for å bekjempe ISIS (Islamsk Stat, journ.anm.), i tillegg til handel og investeringer mellom USA og Norge.

Solberg: – USA er viktig for Norge

Statsministerens kontor skriver i en pressemelding at også utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) skal delta på det bilaterale møtet.

– Våre to land har utstrakt samarbeid på en rekke områder, vi er nære allierte og jeg ser frem til et nyttig møte, sier statsminister Erna Solberg.

– USA er viktig for Norge for sikkerhet og handel. Et slikt møte gir oss muligheten til å fremme vårt syn på en åpen verdenshandel og viktigheten av at vi jobber sammen internasjonalt for å løse klimautfordringene, sier statsministeren.

Statsminister Solberg og president Trump har møttes to ganger tidligere: under NATO- og G20-toppmøtene i 2017. Møtet 10. januar blir imidlertid det første bilaterale møtet mellom de to. Det blir samtidig statsminister Solbergs tredje besøk til Washington som statsminister, opplyser Statsministerens kontor.

Ringte Solberg

Da Donald Trump og Erna Solberg møttes under NATO-toppmøtet i Brussel i mai i år, ble også kampen mot terror trukket frem som tema for samtalene de to skulle ha.

Allerede i desember 2016 ringte Donald Trump til Solberg. Ifølge kommunikasjonssjef Trude Måseide uttrykte Trump at han så frem til å møtes etter at han var innsatt som president.

– De viktigste temaene i samtalen var sikkerhetspolitikk og forholdet mellom Norge og USA. Begge understreket verdien av de tette båndene mellom Norge og USA og at det nære samarbeidet skal videreføres, sa Måseide til TV 2.

Viktig samarbeid

Da det 9. november 2016 var klart at amerikanerne hadde valgt Donald Trump til sin neste president, sa Solberg i en kommentar at Norge ønsker å videreføre det gode samarbeidet med USA.

– For regjeringen er det aller viktigste å ivareta norske interesser. USA er viktig for norsk økonomi, for norske arbeidsplasser og for norsk sikkerhet. Norge har gjennom skiftende tider prioritert samarbeidet med USA. Dette kommer vi til å fortsette med, sa Solberg.