KLAR: Virgil van Dijk har signert for Liverpool.
KLAR: Virgil van Dijk har signert for Liverpool. Foto: Liverpoolfc.com

Virgil van Dijk er klar for Liverpool

Virgil van Dijk blir tidenes dyreste forsvarsspiller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool bekrefter på sine nettsider at Virgil van Dijk er klar for klubben.

Nederlenderen blir tildelt draktnummer fire, og er spilleklar fra 1. januar – samme dag som Liverpool spiller mot Burnley på Turf Moor.

– I dag er en stolt dag for både meg og familien min, siden jeg går til en av verdens største klubber, skriver Virgil van Dijk på Twitter.

Britiske medier, deriblant The Telegraph, melder at Southampton-stopperen vil koste Merseyside-klubben 75 millioner pund, om lag 830 millioner kroner. Ukelønnen spekuleres å være på rundt to millioner kroner.

Southampton går ikke ut med summen på sine nettsider, men bekrefter at nederlenderen blir tidenes dyreste forsvarsspiller.

Dermed overtar 26-åringen tittelen fra Kyle Walker, som ble solgt fra Tottenham til Manchester City for om lag 600 millioner kroner i sommervinduet.

– Det er jo galskap

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller mener Liverpool setter en helt ny standard ved å hente en forsvarsspiller for den summen.

– Det er jo galskap, selvfølgelig. Men inflasjonen er et faktum for lenge siden. De kjøpte en spiller på utgående kontrakt i Oxlade-Chamberlain for 400 millioner kroner, og sammenlignet men den overgangen er det jo greit. Det koster utrolig mye for gode spillere, og særlig for store klubber, konstaterer Stamsø Møller, og fortsetter:

– Hadde ikke Liverpool betalt de pengene, ville sikkert Manchester City, PSG eller Barcelona gjort det. Liverpool må betale når de har en spiller av det kaliberet tilgjengelig for dem.

Tidligere Liverpool-stopper Phil Thompson mener klubben har gjort et kjempekjøp.

– Bra gjort av alle i Liverpool som fikk avtalen i havn. Virgil van Dijk ville til klubben, men Klopps tiltrekningskraft skal ikke undervurderes. Det er et massivt steg i riktig retning for å løse de defensive problemene, skriver Thompson på Twitter.

– Derfor Klopp er et funn

Under Brendan Rodgers' ledelse måtte Liverpool se spillere som Willian, Henrikh Mkhitaryan og Diego Costa forsvinne til andre klubber.

Van Dijk-overgangen er et bevis på at den trenden er i ferd med å snu, mener Stamsø Møller.

– Det er jo dette som gjør at Klopp er et funn for Liverpool. Han får de spillerne han vil ha, og nå en spiller som ville vært verdifull for et hvilket som helst lag i verden. Tiltrekningskraften til Klopp er en vesentlig forskjell fra andre managere de har hatt, mener TV 2s fotballekspert.

Har slitt bakover

Med 23 baklengs denne sesongen har Jürgen Klopps forsvarsmur sluppet inn nesten dobbelt så mange mål som Manchester City.

Stamsø Møller mener nederlenderen blir en vesentlig mer komplett makker til Joël Matip enn hva Ragnar Klavan og Dejan Lovren har vært.

– Liverpool har ballen såpass mye at de er nødt til å ha spillere i forsvar som er tekniske og som evner å være en del av det oppbyggende spillet, som Klavan og Lovren ikke gjør. Det er en veldig viktig del av hvor kan utgjøre en stor forskjell, påpeker han, og fortsetter:

– Liverpool har vært et av de mest splittede lagene i verden i og med at det har vært veldig stor forskjell på kvaliteten i angrep og forsvar. Nå jevnes det ganske mye ut.

Alt har imidlertid ikke vært fryd og gammen det siste året for verdens dyreste forsvarsspiller. Han mistet hele vårsesongen som følge av en ankelskade, og har vært inn og ut av Mauricio Pellegrinos lag denne høsten etter sommerens overgangsforespørsel.

– Det er ikke gunstig i det hele tatt. Han har ikke noen ferske, gode opplevelser fra fotballbanen. Det skal bli utrolig interessant å se om han er på sitt beste. Han får et enormt press på seg, slik John Stones fikk i fjor. Forsvarsspillere skal ikke gjøre feil – det kommer han til å gjøre, og da blir det spennende å se hvordan han håndterer det, sier han.

PS: Virgil van Dijk blir den sjette spilleren Liverpool henter fra Southampton siden sommeren 2014. I tidsrommet har de hentet Rickie Lambert, Adam Lallana, Nathaniel Clyne, Dejan Lovren og Sadio Mané fra sørkyst-klubben.