PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist.
PÅ GRENSA: Frode Berg var tidligere grenseinspektør på Storskog, men har de siste årene vært pensjonist. Foto: iFinnmark/Amund Trellevik

Frode Berg (62) fengslet i Russland: – Situasjonen er krevende

To representanter fra den norske ambassaden i Moskva besøkte i dag den spionmistenkte nordmannen Frode Berg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er andre gang ambassaden besøker Berg siden han ble pågrepet 5. desember.

– Som et ledd i oppfølgingen av Frode Berg har ambassaden i Moskva besøkt han i fengselet i dag. Dette er andre gang ambassaden besøker han i fengselet. Besøket varte i overkant av en time, sier komunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til TV 2.

– Synes situasjonen er krevende

Berg forteller via UD at han blir behandlet godt, men at han er preget av situasjonen.

– Han har gitt oss tillatelse til å si at han etter forholdene blir godt behandlet i fengselet, men han synes situasjonen er krevende, sier Solberg.

UD har siden pågripelsen arbeidet med saken siden norske myndigheter ble informert om at nordmannen var arrestert i Russland, mistenkt for spionase for Norge og USA. Ifølge russiske medier skal den tidligere grenseinspektøren ha blitt vært i besittelse av hemmelige dokumenter da han ble pågrepet.

– Vi vil fortsette vår innsats både knyttet til Bergs situasjon i varetekt og vår dialog med russiske myndigheter. Vi har ingen konkrete detaljer om grunnlaget for siktelsen. Vårt formål er å bistå Frode Berg best mulig i det som er en krevende sak, sier Solberg.

Spionasje har en strafferamme på 10 til 20 år etter russisk lov.

Mener han ble lurt

Ifølge Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, hadde Berg 3.000 euro på seg da han ble pågrepet.

– Berg har forklart at han opplevde å bli narret i en felle. Han hadde blitt bedt av personer som bor i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva. Pengene skal Berg ha hatt på seg da han ble arrestert, sier Risnes til NRK.

Nordmannen skal ha fortalt at den norske bekjente ga ham 3.000 euro i kontanter. Advokat Risnes har tidligere uttalt at han mener spionsiktelsen mot Berg er en brikke i det politiske spillet mellom Russland og Norge.

– Oppkonstruert provokasjon

Redaktør for nettavisen The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, sa til TV 2 etter pågripelsen at han tror siktelsen mot Berg er helt urettmessig.

– Jeg kjenner ikke saken utover det som står i russiske medier, men min umiddelbare kommentar er at jeg ikke tror noe på at det er noe som helst hold i denne siktelsen, sa han.

– Dette er en typisk oppkonstruert provokasjon fra FSB (russisk sikkerhetstjeneste red.anmd.). De har mange ganger gjennom historien diktet om slike historier, og denne gangen rammer det en uskyldig nordmann. Det er utrolig trist, fortsatte Nilsen.

Berg jobbet som grenseinspektør for Grensekommisariatet i Kirkenes i 25 år. Han gikk av med pensjon tidlig i 2014, men var imidlertid tilknyttet Grensekommissariatet på timebasis som del av en norsk-russisk grensekommisjon frem til sommeren 2016.